Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

"Hier heeft niemand voor gestemd": Britse oppositie hekelt aanstelling van Rishi Sunak als premier en wil nieuwe verkiezingen

De Britse oppositiepartijen zijn niet tevreden met de manier waarop Rishi Sunak is verkozen tot de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk. Volgens de leiders had het Britse volk onvoldoende zeggenschap in de aanstelling van hun nieuwe leider. De roep om nieuwe algemene verkiezingen klinkt steeds luider. Binnen de Conservatieve Partij van Sunak zijn de eerste reacties wél positief. 

Slechts enkele minuten voor de deadline trok Penny Mordaunt haar kandidatuur voor het leiderschap van de Britse conservatieve partij - en dus ook het premierschap - in. "Rishi heeft mijn volledige steun", schreef ze in een verklaring. "Nu moeten we ons verenigen en samenwerken voor het welzijn van onze natie. Dat zijn we ons land, elkaar en Rishi verschuldigd. Er moet veel werk verzet worden."

Als enige overgebleven kandidaat wordt Sunak dus de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk. Het was de voorzitter van het 1922 Committee, de parlementaire groep van de Britse Conservatieve Partij, die officieel bekendmaakte dat Sunak de steun kreeg van ruim 100 parlementsleden en dus tot de nieuwe voorzitter van de Conservative Party verkozen werd. Binnen de partij is de verbondenheid de afgelopen maand nog nooit zo groot geweest, klinkt het bij verschillende partijleden. 

In een toespraak zei Sunak dat hij vereerd is de steun te krijgen van zijn parlementaire collega's. "Het is het grootste voorrecht van mijn leven om de partij waar ik zo van hou en het land waar ik zoveel aan te danken heb te dienen. Er is geen twijfel dat we voor grote economische uitdagingen staan. We hebben nu nood aan eenheid. Ik zal dag en nacht werken voor het Britse volk."

BEKIJK - Rishi Sunak wordt met applaus onthaald op het hoofdkwartier van de Conservatieve Partij:

Videospeler inladen...

Veel oppositiepartijen zijn echter niet te spreken over de machtswisseling en vragen nieuwe algemene verkiezingen. Rishi Sunak heeft de conservatieve parlementsleden alvast verteld dat er geen vervroegde algemene verkiezingen zullen plaatsvinden.

Om premier te worden, moesten de kandidaat-premiers proberen om als enige de steun van meer dan 100 parlementsleden te verkrijgen. Daar hadden ze tot 15 uur (Belgische tijd) de tijd voor. Als dat lukte, word je de nieuwe partijleider en, omdat de Britse conservatieven een meerderheid hebben in het parlement, ook meteen premier. Sunak wist volgens de BBC zeker 193 Conservatieve parlementariërs achter zich te krijgen.

Zijn enige rivaal, de Conservatieve fractievoorzitter in het Lagerhuis Penny Mordaunt, bleef steken op nog geen dertig steunbetuigingen. Zij trok zich vlak voor de deadline terug uit de race. De inwoners van het Verenigd Koninkrijk hebben dus weinig inspraak gehad in de aanstelling van de nieuwe premier. Dat zint veel Britten niet. De Britse Conservatives doen het dan ook erg slecht in de peilingen. Tot groot jolijt van de Labour party, die het dan weer erg goed doet.

BEKIJK - Het 1922 Committee maakt bekend wie de nieuwe premier wordt:

Videospeler inladen...

De bekendmaking kan op niet veel bijval rekenen bij de oppositiepartijen. De ondervoorzitter van de Labour-partij Angela Rayner reageerde op Twitter dat Rishi Sunak de nieuwe leider wordt van het Verenigd Koninkrijk zonder dat hij een woord repte over wat zijn plannen zijn als eerste minister. "Hij heeft geen mandaat, geen antwoorden en geen ideeën", schreef ze op Twitter. "Hier heeft niemand voor gestemd." Rayner roept op tot een nieuwe verkiezing. 

Ook de leider van de Liberal Democrats, de derde grootste partij in het Verenigd Koninkrijk, Ed Davey reageert teleurgesteld. Sunak kreeg tijdens zijn campagne veel kritiek dat hij geen voeling zou hebben met de gewone Britten. Hij is een succesvolle zakenman wiens rijkdom wordt geschat op ruim 800 miljoen euro. "Nu hebben de Conservatieve parlementsleden opnieuw een andere premier aangesteld die geen voeling heeft. Hij begrijpt niet welke uitdagingen vele families en pensioengerechtigden nu aangaan", meent Ed Davey.  Hij roept op tot nieuwe verkiezingen.  

Ook de Groenen sluiten zich daar bij aan. Adrian Ramsay, co-leider van de Groene Partij, zei: "Zelfs parlementsleden en leden van de Conservatieve partij zijn deze keer uitgesloten van de stemming. Mensen moeten democratisch betrokken worden bij het vinden van oplossingen. Daar horen algemene verkiezingen bij, en de mogelijkheid om meer Groenen te kiezen die zich kunnen inzetten voor een meer gelijkwaardige samenleving en het oplossen van de milieucrisis."

De markt reageert wel positief op de aanstelling van Rishi Sunak als premier. Toen Liz Truss bekendmaakte dat ze stopte als premier, reageerde de markt positief. Ook toen bleek dat Rishi Sunak de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk werd, leek dat het geval. Het pond steeg licht met ongeveer 0,15 procent ten opzichte van de dollar. 

BEKIJK - Een overzicht van het leven en de carrière van Rishi Sunak:

Videospeler inladen...

Meest gelezen