© ATV

‘In den Olifant’ opent winkel met duurzaam tweedehands speelgoed

Antwerpen -

Speelgoed- en kinderboekenwinkel In den Olifant opent op 2 november een nieuwe winkel voor duurzaam, tweedehands speelgoed. “Alle kinderen moeten de kans krijgen om met mooi, kwalitatief speelgoed te kunnen spelen”, zegt zaakvoerder Nele Vekemans. “Maar dat is in deze economisch moeilijke tijden voor veel mensen niet meer zo evident.”

Elien Van Wynsberghe

Het is overal in het nieuws: steeds meer gezinnen hebben het moeilijk om rond te komen met hun budget. “Dat belangt ons natuurlijk aan”, zegt Nele Vekemans. “We vinden het belangrijk dat alle kinderen kunnen spelen met kwaliteitsvol speelgoed. Maar we weten ook dat duurzaam speelgoed wat duurder is, onder meer omdat het van duurdere materialen wordt vervaardigd. Bovendien stijgen ook de speelgoedprijzen. We vinden het jammer dat sommige kinderen daardoor uit de boot vallen.”

En dan is er de andere kant van het verhaal. “We krijgen ontzettend veel klanten over de vloer, die ons zeggen dat ze ergens op zolder of in een kast speelgoed hebben liggen waar hun kinderen niet meer mee spelen. Daar zit vaak fantastisch speelgoed tussen dat nog in prima staat is én dat nog veel speelwaarde heeft.”

In den Olifant, sinds 1970 een begrip in Antwerpen, heeft daarom beslist om beide kanten van dit verhaal samen te brengen. “De mensen met speelgoed dat ergens stof ligt te vangen, willen we de kans geven om dat speelgoed een zinvolle nieuwe bestemming te geven. En voor de mensen die op zoek zijn naar betaalbaar, kwalitatief speelgoed verlagen we op deze manier de drempel. Want velen vinden het toch een grote stap om hiervoor naar rommelmarkten of naar de kringloopwinkel te gaan.”

Op dit ogenblik verzamelen ze bij In den Olifant nog volop tweedehands speelgoed om de nieuwe winkel mee te vullen. © RR

Lego Store sluit

En dus opent de speelgoedwinkel in de Lombardenstraat, op enkele meters van de hoofdvestiging, een tweede, kleinere winkel. “Die komt in de plaats van onze Lego-store”, vertelt Nele. “We waren sowieso op zoek naar een andere invulling voor dat pand, want we voelden dat we ons ei niet echt kwijt konden binnen dat concept.”

Nog tot en met woensdag kunnen mensen die speelgoed over hebben, dat binnenbrengen bij In den Olifant. “Nadien vragen we om op afspraak te komen zodat we de tijd hebben om de nieuwe winkel in te richten.” Wanneer ‘twee’ - want zo zal het tweedehandszusje van In den Olifant heten - open gaat, kan er opnieuw op regelmatige basis speelgoed worden binnengebracht. “We controleren dan telkens of het speelgoed nog mooi, veilig en duurzaam is. Met die factoren houden we rekening bij de selectie.”

Wie oud speelgoed binnenbrengt, krijgt vervolgens de keuze. “Wanneer iemands speelgoed verkocht wordt, krijgt die persoon 20 procent van het verkoopbedrag. Dan kan men kiezen: ofwel wordt dat bedrag op de klantenkaart gezet, ofwel kan men het schenken aan een lokaal goed doel. Dit jaar gaat het bedrag naar de ‘speelklas pediatrie’ van GZA Ziekenhuizen Campus Augustinus.”

‘Twee’ is overigens geen pop-up concept. “Loopt dit goed, dan hopen we dat we van onze tweedehandswinkel een permanente winkel kunnen maken. Op die manier willen wij ons steentje bijdragen aan een circulaire economie binnen de speelgoedsector.”

Beeld genomen in de hoofdwinkel in de Lombardenstraat. In den Olifant is al sinds de jaren zeventig een begrip in Antwerpen. © RR

Twee: open vanaf 2 november, Lombardenstraat 6.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV