©  REUTERS

Ruim 300 mensen aangeklaagd door protesten in Iran

Meer dan 300 mensen zijn in Teheran aangeklaagd in verband met de protesten over de dood van Mahsa Amini. Sommigen van hen hangt de doodstraf boven het hoofd. Dat hebben de autoriteiten in Iran maandag gezegd.

Bron: BELGA

Al meer dan een maand wordt er in Iran massaal geprotesteerd naar aanleiding van de dood van Mahsa Amini. De jonge vrouw overleed op 16 september nadat ze drie dagen eerder door de zedenpolitie was gearresteerd wegens het overtreden van de strenge kledingvoorschriften van de Islamitische Republiek.

Bij het geweld vielen tientallen doden, vooral demonstranten maar ook leden van de ordediensten. Honderden demonstranten werden opgepakt, een totaalaantal hebben de autoriteiten sinds 16 september niet gegeven.

Volgens Ali Salehi, openbaar aanklager in Teheran, geciteerd door de website Mizan Online van de gerechtelijke autoriteit, worden 315 mensen beschuldigd van “samenkomst en samenspanning tegen de veiligheid van het land”, “propaganda tegen” de regering en “verstoring van de openbare orde”. “Vier relschoppers zijn beschuldigd van “moharebeh” (oorlog tegen God), een beschuldiging waarop de doodstraf staat. Ze worden ook beschuldigd van “het gebruik van een wapen om de samenleving en het volk te terroriseren, het verwonden van veiligheidsfunctionarissen, het in brand steken en vernielen van openbare en overheidseigendommen, met als doel het heilige systeem van de Islamitische Republiek Iran aan te vallen”, zei hij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer