De Lierse Novemberfoor vorig jaar was nog een kermis mét mondmaskers en zonder vuurwerk. © Dirk Vertommen

Lier staat opnieuw knallend vuurwerk toe op Novemberfoor: “Stil vuurwerk heeft niet het gewenste effect”

Lier -

De officiële opening van de Lierse Novemberfoor op vrijdag 4 november zal niet onopgemerkt voorbijgaan. Het stadsbestuur geeft de kermisuitbaters namelijk de toelating om traditioneel in plaats van geluidsarm vuurwerk af te steken. Dat schiet bij gemeenteraadslid Stéphanie Van Campenhout (CD&V) in het verkeerde keelgat.

Chris Van Rompaey

LEES OOK. Lierse Novemberfoor pakt uit met één nieuwe attractie

CD&V zette al in april 2019 een toegevoegd punt op de agenda van de gemeenteraad met de vraag om enkel nog geluidsarm vuurwerk toe te staan in Lier en Koningshooikt. “De meerderheid (N-VA en Open Vld, red.) ging daar toen niet op in, omdat ze van mening was dat een verbod op traditioneel vuurwerk moeilijk te handhaven is, althans tijdens de oudejaarsavond”, zei Stéphanie Van Campenhout maandagavond op de raadszitting.

“Voor andere aanvragen, waarbij sowieso ook een toelating aan het stadsbestuur gevraagd moet worden, zou aan de aanvrager wél opgelegd worden geluidsarm vuurwerk te gebruiken. Deze nuance staat niet opgenomen in het politiereglement, maar werd wél zo gecommuniceerd aan dierenrechtenorganisatie GAIA, naar aanleiding van haar enquête eerder dit jaar rond de diervriendelijkheid van de gemeenten in België.”

“Dat het stadsbestuur geluidsarm vuurwerk oplegt, met uitzondering van oudejaarsavond, staat echter in schril contrast met de recente uitspraak van de schepen van Lokale Economie (Ilse Lambrechts, N-VA, red.), die naar aanleiding van de komende Novemberfoor in de media (Gazet van Antwerpen, red.) zei ‘dat vuurwerk bij ons nog mag knallen’.”

“Bij ons mag vuurwerk nog knallen”, zei schepen Ilse Lambrechts tien dagen geleden in Gazet van Antwerpen. © Miranda Gijsen

Volgens schepen Ilse Lambrechts hanteert het stadsbestuur al enkele jaren de beleidslijn dat je voor privégelegenheden geen knalvuurwerk mag gebruiken. “We hebben ook duidelijk gesteld dat de stad zelf geen knalvuurwerk meer organiseert. Wat het vuurwerk van de Novemberfoor betreft, is de situatie anders. Dit wordt niet door de stad georganiseerd én het is geen particulier evenement. Het zijn de foorkramers die dit organiseren en financieren als cadeau aan de stad.”

Schepen Ilse Lambrechts. © Chris Van Rompaey

Amper zichtbaar

“Op de laatste ‘normale’ editie van de Novemberfoor in 2019 gebruikten de foorkramers, op suggestie van de stad, geluidsarm vuurwerk. Helaas bleek dit niet het gewenste effect te hebben: het vuurwerk haalde slechts een beperkte hoogte en was amper zichtbaar voor wie iets verder weg stond. Voor een kermis die verspreid staat over drie pleinen met honderden meters er tussen, is dat uiteraard niet aangenaam, zeker voor foorkramers die mee betalen voor een spektakel dat vanuit hun kraam niet te zien is”, argumenteert schepen Lambrechts.

“Om die reden hebben de foorkramers beslist opnieuw klassiek vuurwerk te gebruiken, dat een hoger bereik heeft en wél in de hele kermiszone te zien is. Het is uiteraard onze hoop én verwachting dat geluidsarm vuurwerk de komende jaren technisch verbetert en wel voldoende hoogte behaalt voor het gewenste effect”, besluit Ilse Lambrechts.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Lier