De bijna-tornado in Merchtem. ©  Jean Claude Seure

Onweer levert ook in ons land spectaculaire beelden op van tornado’s die grond niet raken: “Dan zijn het geen tornado’s”

Op meerdere plaatsen in ons land is de voorbije uren melding gemaakt van weerfenomenen die heel hard leken op een tornado. Onder meer uit de Vlaams-Brabantse gemeente Merchtem dook zo’n foto op. Maar tornado’s waren het niet, zegt Nicolas Roose van Noodweer Benelux.

gjs

Een blik op sociale media levert maandag opnieuw heel wat mooie en spectaculaire beelden van onweer op. Daar zijn er meerderen bij van weerfenomenen die doen denken aan tornado’s: donkere wolken met een draaikolk naar de grond toe. Maar, zo zegt Nicolas Roose van weerdienst Noodweer Benelux, “van een tornado spreek je pas wanneer die de grond raakt”.

In dit geval gaat het wel om verdachte wolkenstructuren, die Roose omschrijft als een cloudwall. Ofte: een wolkenmuur. “In feite gaat het hier vooral om een krachtig onweer met daaronder een muur van wolken. Het uitsteeksel onder die wolkenmuur wordt dan weer een tuba genoemd in de meteorologie”, zegt Roose. Die kan volgens hem richting de grond aangroeien. “In dat geval spreken we over een windhoos, maar dat was bij deze onweersbui dus niet aan de orde.”

Zolang die tuba de grond niet raakt, moet wie het fenomeen ziet zich niet te veel zorgen maken, voegt Roose er nog aan toe. Tornado’s zul je in ons land amper zien. “Het is heel zeldzaam voor de lage landen.”

Nog fijn om te vermelden: na maandagavond is het gedaan met onweer en krijgen we weer stabiel weer. Komend weekend gaan we richting 21 en lokaal zelfs 23 graden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer