© Syda Productions - portal.belgaimage.be

Gasprijs sloopt symbolische grens van 100 euro: is mijn voorschotfactuur nu niet te hoog?

De gasprijs blijft maar dalen en is onder de symbolische grens van 100 euro gedoken. Eind augustus kostte één megawattuur gas op de toonaangevende Nederlandse gasbeurs nog ruim 340 euro. Is het dan niet hoog tijd om je voorschotfactuur aan te passen? Dat hangt ervan af.

Niemand weet hoe de gasprijs nog verder zal evolueren, maar de paniek lijkt wel voorbij. De daling is zelfs indrukwekkend. Nauwelijks twee maanden geleden, op 26 augustus, haalde de Europese gasprijs een ongeziene piek van 346 euro voor één megawattuur op de Nederlandse gasbeurs TTF.  Vandaag is dat 99 euro. 

Om te weten of je op dit moment al dan niet te veel betaalt voor je gasverbruik, moet je kijken naar het moment waarop je je contract hebt afgesloten en om wat voor contract het gaat.

Wie voor half juni een variabel contract heeft getekend, betaalt nog altijd te lage voorschotten

Dieter Jong, energie-expert

Een vast contract?

Wie tijdens de zomermaanden een vast contract heeft afgesloten, betaalt nu te veel. Je hebt dan in je contract de extreem hoge prijs van de maanden juli en augustus vastgeklikt. Maar je hoeft niet aan jouw contract vast te zitten. Je kan altijd van leverancier wisselen, je moet alleen rekening houden met een opzegtermijn van 1 maand.

Wie in het voorjaar of voordien een vast contract heeft afgesloten, zit nog altijd goed. De gasprijs lag in de periode van januari tot half juni nog altijd lager dan de prijs van vandaag. Met uitzondering van enkele weken in de maand maart.

Het aantal mensen dat dit jaar nog een vast contract heeft afgesloten, is eerder beperkt. Het voorbije jaar zijn alsmaar minder energieleveranciers vaste contracten gaan aanbieden. Sinds 1 oktober is ook Luminus, de laatste aanbieder, ermee gestopt.

Een variabel contract?

Wie een variabel contract heeft, hoeft in principe niets te doen. De dalende gasprijs wordt automatisch verrekend. Normaal gezien niet in je voorschotfacturen, maar wel in de eindafrekening.

Maar als je de voorschotfacturen te prijzig vindt en je denkt dat je bij de eindafrekening geld moet terugkrijgen, kan je nagaan of het zinvol is om jouw voorschotfacturen te laten aanpassen.

Maar energie-expert Dieter Jong waarschuwt: "Voor veel mensen zal een lager voorschot niet realistisch zijn. Alleen die huishoudens die in het derde trimester (juli, augustus, september) een variabel contract hebben afgesloten, betalen een voorschot dat in lijn is met hun eindafrekening of zullen zelfs iets te veel betalen. Wie vóór half juni een variabel contract heeft getekend of dan een nieuwe voorschotfactuur heeft gekregen, betaalt nog altijd te lage voorschotten."

Tenzij je leverancier die voorschotten intussen heeft opgetrokken. "Politici hameren erop dat de energieleveranciers de voorschotfacturen moeten verlagen, maar eigenlijk gaat het hier maar om een heel klein deel van de bevolking. Er zijn veel meer gezinnen die hogere voorschotten zouden moeten betalen."

Politici hameren erop dat de energieleveranciers de voorschotfacturen moeten verlagen, maar eigenlijk gaat het hier maar om een heel klein deel van de bevolking

Dieter Jong, energie-expert

Zoek jouw formule

Je kan zelf op de tariefkaart van jouw energieleverancier nakijken hoe snel de wisselende gasprijzen worden doorgerekend op je factuur. In sommige contracten wordt de prijs elke maand geïndexeerd, bij andere is er pas om de drie maanden een aanpassing.

Wie even dieper in de tariefkaart wil duiken, (te vinden op de website van je leverancier) kan op zoek gaan naar deze codes: 101, 103 of 303. Zie je zo'n code niet, dan is jouw contract wellicht gekoppeld aan een dagprijs. In dat geval volgt jouw prijs snel de groothandelsprijs.

We nemen even code 103 als voorbeeld om uit te leggen hoe het werkt:

- Het eerste cijfer verwijst naar de periode waarvan de gemiddelde prijs vastgelegd wordt. 1 verwijst naar één maand, 3 verwijst naar drie maanden of een kwartaal. Bij de code 103 betekent de "1" dat je tarief gebaseerd is op de gemiddelde prijs van één voorafgaande maand. In dit geval september. 

- Het tweede cijfer zegt hoeveel maanden vertraging er zit tussen het moment dat de leverancier de prijs vastlegt en het moment waarop hij die toepast. Bij de code 103 wordt de prijs van de maand september bijvoorbeeld meteen toegepast in de volgende maand oktober, die u nu betaalt.

- Het derde cijfer bepaalt voor welke periode die prijs geldt. Bij de code 103 wordt bijvoorbeeld de prijs van de maand september vastgelegd voor drie maanden. Dus voor  voor oktober, november én december, voor het hele laatste trimester. Bij code 10ligt de prijs alleen vast voor één volgende maand. In dit geval alleen november.

Wat kunnen we uit de verschillende formules besluiten? "Wie de formule 101 heeft, zal meteen van de huidige prijsdaling genieten", zegt Dieter Jong. "Het kan zinvol zijn om een lagere voorschotfactuur te vragen." Al hangt het ook hier af van wanneer jouw contract is ingegaan en welk voorschot je betaalt.

Wie formule 103 of 303 heeft, zal pas in januari van de prijsdaling profiteren. Want dat cijfer "3" op het eind van de formule betekent dat de prijs vastgeklikt wordt tijdens de drie maanden van het laatste trimester: oktober, november en december.  Wie vooraan een "1" heeft staan (103), heeft een tarief dat berekend wordt op de gemiddelde prijs van één voorafgaande maand, dat is nu de maand september. In september lag de prijs al wat lager en die is dan vastgeklikt voor oktober, november en december.  

Wie vooraan een "3" heeft staan (303), krijgt een tarief dat gebaseerd is op de gemiddelde prijs van drie voorafgaande maanden:  juli, augustus en september. De piek van augustus zit dan nog mee in wat je de komende drie maanden gaat betalen.  "Een lagere voorschotfactuur vragen is dan nog niet aan de orde. Wie een 303-formule heeft, zal de piek van augustus pas dit trimester betalen." zegt Dieter Jong.

Hogere voorschotten?

Als veel huishoudens nog altijd te lage voorschotfacturen betalen, betekent dat dan dat veel energieleveranciers die voorschotten nog zullen optrekken? "Alles hangt af van hoe de gasprijs verder blijft evolueren," benadrukt Dieter Jong. "Zet de huidige dalende trend zich door, dan hebben leveranciers geen enkele reden om de voorschotten te verhogen. Maar als de gasprijs opnieuw stijgt, zijn hogere voorschotten niet uitgesloten."

Meest gelezen