Oud-kolonel Roger Housen.
Volledig scherm
PREMIUM
Oud-kolonel Roger Housen. © Damon De Backer

7 vragen over de ‘vuile bom’ die Oekraïne welles nietes produceert

Oekraïne heeft het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) zelf gevraagd om te onderzoeken of het land werkt aan een zogenoemde ‘vuile bom’, zoals de Russische defensieminister Sergej Sjojgoe beweert. Wat is het verschil tussen een ‘vuile bom’ en een ‘kernbom’? Hoeveel schade kan zo’n ‘vuile bom’ aanrichten en wanneer werd zo’n bom voor het laatst gebruikt in een gewapend conflict? Oud-kolonel Roger Housen legt uit.

27 reacties

  • Evan De Jongh

    1 jaar geleden
    Mensen die beweren dat Zelensky manipuleert en met het geld gaat lopen hebben daar natuurlijk harde bewijzen van, die niet vanop facebook of Rusland komen? De vraag is niet wat met Oekraïne, vraag is wat na Oekraïne, als onze steun stopt, wat volgens velen hier zou moeten, dan wint Rusland weer en gaan ze steeds verder en verder gaan want uiteindelijk plooit EU toch, en dat mogen we nu niet laten gebeuren. En niemand in EU of VS heeft Poetin verplicht binnen te vallen, Oekraïne is nog geen Nato
  • Ives Ameel

    1 jaar geleden
    Denk dat geen één van die twee regeringen veel te betrouwen zijn, het zijn de gewone mensen die daar de rekening betalen met hun leven. Politici zitten rustig op een warme veilige plaats mensen aan het ophitsen om elkaar te vermoorden. Een vuile bom makkelijk te maken. Rusland heeft genoeg kernwapens maar ook zij kunnen belang hebben bij die vuile bom.
  • Fred Pauwels

    1 jaar geleden
    Dat Europese mensen bloeden, en alles is duurder klopt . Maar hier staat alles nog recht en del mensen moeten niet schuilen en vluchten. Dus waar wil je dan zitten. En moeten we Putin die oorlogsmisdadiger dan zijn gang laten gaan? Het gaat hier om meer dan wat centen dacht ik!
  • Jos Vercammen

    1 jaar geleden
    Oekraïne moet geen vuile bom maken, Rusland moet geen vuile bom maken. Dat brengt ons geen centimeter dichter bij een oplossing voor dit conflict. Het wordt de hoogste tijd dat die twee landen gaan samenzitten en proberen een tot vredesakkoord te komen. Die landen zullen hoe dan ook ooit een manier van samenleven te vindern. Ze kunnen niet ieeuwig en drie dahgen bezig blijven mekaar uit te moorden. Bij zo'n vredesoverleg zullen aan beide kanten moeten toegevingen gedaan worden.
  • Achiel Devos

    1 jaar geleden
    Natuurlijk is het ook een beetje onze oorlog. Toegeven aan dictator Putin maakt hem alleen maar sterker.Remember keizer Wilhelm II in 1914 en Hiller in 1940.