Ook vorig jaar keken heel wat Belgen naar de gedeeltelijke zonsverduistering (10 juni 2021)

Vanmiddag is een gedeeltelijke zonsverduistering te zien boven ons land, als een reusachtige "Pac-Man" aan de hemel

Tussen 11.09 en 13.00 uur vanmiddag zal er boven ons land een gedeeltelijke zonsverduistering te zien zijn. Op het hoogtepunt, pal op de middag, zal de maan ongeveer 20 procent bedekken van de zon. Weerman Frank Deboosere voorspelt opklaringen tegen de middag.Ā Redenen genoeg dus om tijdens de middagpauze de zonsverduistering even te gaan bewonderen. Al mag je zonder eclipsbril nooit rechtstreeks in de zon kijken.Ā 

Waar en om hoe laat kan je de zonsverduistering zien?

De gedeeltelijke zonsverduistering zal in heel Belgiƫ te zien zijn. Vanaf 11.09 uur zal de maan voor de zon beginnen te schuiven, met een hoogtepunt om 12.04 uur. Op dat moment zal zo'n 30 procent van de diameter van de zon bedekt zijn. Dat is ongeveer 20 procent van het zonsoppervlak. Het is dan net alsof je een reusachtige "Pac-Man" aan de hemel ziet staan. Vanaf dan zal de maan geleidelijk weer van voor de zon verdwijnen. Om 13 uur is het afgelopen.

Schematische voorstelling van de gedeeltelijke zonsverduistering (gezien vanuit Brussel)
Eclipsen.be

De gedeeltelijke zonsverduistering is in theorie overal ter wereld zichtbaar waar de zon te zien is, maar nergens zal de maan de zon volledig bedekken. In Centraal-Rusland zal wel 82 procent van het oppervlak van de zon bedekt zijn.Ā 

Hoe kan je naar de zonsverduistering kijken?

Om naar de zon te kijken, heb je altijd een speciale eclipsbril nodig.Ā Kijk nooit rechtstreeks in de zon. "Als je met het blote oog kijkt, dan worden je ogen gebakken biefstukken en kan je blind worden", waarschuwt weerman Frank Deboosere. "Dat mag je dus echt nooit doen."

Ook als je met een telescoop of een verrekijker naar de zon wil kijken, heb je een speciale filter nodig die het zonlicht blokkeert vĆ³Ć³r het in deĀ telescoopĀ ofĀ verrekijkerĀ dringt. Voor alle duidelijkheid: met een eclipsbril door een verrekijker kijken is dus ook gĆ©Ć©n goed idee.

Kijk nooit met het blote oog in de zon, ook niet met een cd of zonnebril. Enkel met een eclipsbrilletje ben je zeker

Frank Deboosere, weerman VRT

Ook andere "trucjes" probeer je beter niet. "Er wordt wel eens gezegd dat eenĀ cdĀ ofĀ dvdĀ genoeg licht blokkeert om er toch mee in de zon te kunnen kijken. Maar er komt nog altijd een heleboel schadelijke infrarode en uv-straling door. Dus nee, enkel met een eclipsbrilletje ben je zeker", zegt Deboosere.Ā Ook eenĀ zonnebrilĀ laat nog te veel schadelijke straling door om er recht mee in de zon te kijken.Ā 

Maar je kan wel het beeld projecteren, op een stuk papier of karton. "Dat kan je bijvoorbeeld met een simpelĀ vergiet", zegt Philippe Mollet van Volkssterrenwacht Mira. "Het zonlicht zal door de gaatjes vallen en zich aftekenen op een stuk karton of papier. Je zal dan zien dat er op het moment van de zonsverduistering een stukje van de zon bedekt is."

Hetzelfde principe kan je ook bereiken met een verrekijker. Laat het licht van de zon door de lenzen schijnen en projecteer het beeld op een wit blad. Dek Ć©Ć©n van de lenzen af voor maximaal resultaat. Maar nogmaals: kijk zeker NIET door de verrekijker naar de zon. Let ook op dat je op die manier geen gaatje brandt in het blad papier.

Zo zag de zon eruit tijdens de gedeeltelijke zonsverduistering van 10 juni 2021. Toen was 15 procent van het zonsoppervlak bedekt.

Is het de moeite om straks te kijken?

Zonsverduisteringen komen vaak voor, maar dikwijls zijn ze niet of niet voldoende zichtbaar.Ā Omdat het op dat moment (aan onze kant van de planeet) nacht is bijvoorbeeld, of omdat het te bewolkt is.

Volgens Frank Deboosere zal het weer vandaag alvast geen spelbreker zijn. "Het is een beetje wisselvallig, maar we gaan zeker een aantal opklaringen krijgen. Ik ben er vrij zeker van dat we tussen 11 en 13 uur overal in Belgiƫ toch wel even de zon zullen kunnen zien. En dat we dus overal zullen kunnen genieten van de gedeeltelijke zonsverduistering."

De zonsverduistering vandaag is iets groter dan die van 10 juni vorig jaar. Toen was zo'n 15 procent van de zon bedekt.Ā De volgende gedeeltelijke zonsverduistering boven BelgiĆ« is al op 29 maart 2025. Dan zal ongeveer 25 procent van de zon bedekt zijn, een klein beetje meer dan vandaag dus.Ā 

Maar de volgende zonsverduistering die Ć©cht de moeite waard wordt, vindt plaats opĀ 12 augustus 2026. Dan zal rond 20 uur zo'n 90 procent van de zon bedekt zijn boven BelgiĆ«. Al zal de zon op dat moment al vrij laag boven de horizon staan. In het noorden van Spanje en Portugal zal dan een volledige zonsverduistering te zien zijn.Ā 

Voor een totale zonsverduistering in ons land moeten we al terug naarĀ 11 augustus 1999. De volgende zal iets voor de achterachterkleinkinderen zijn, op 25 mei 2142.

Meest gelezen