Dirk Tirez van Bpost.

Bpost-topman Tirez zet tijdelijk stap opzij wegens intern onderzoek naar vergunning krantenbedeling

Bij Bpost loopt momenteel een intern onderzoek naar mogelijke wanpraktijken met betrekking tot de vergunning voor de distributie van kranten in België. CEO Dirk Tirez zet in afwachting van de resultaten van het onderzoek tijdelijk een stap opzij. Half november zou een finaal onderzoeksrapport al op tafel moeten liggen.

Beurswaakhond FSMA en de Raad voor de Mededinging duiken momenteel in een onderzoek naar mogelijk oneerlijke samenwerking tussen medewerkers van postbedrijf Bpost en verschillende krantenuitgevers. Die zouden de regels rond openbare uitbestedingen hebben genegeerd en samen voor een kunstmatig hoge prijs voor krantenbedeling hebben gezorgd. 

Dirk Tirez, CEO van Bpost, zet daarom tijdelijk een stap opzij. In een persbericht laat Bpost weten dat de dagelijkse leiding tijdelijk toevertrouwd wordt aan Henri de Romrée, baas van de afdeling e-logistics Noord Amerika, een onderdeel van Bpost.  

In wederzijds overleg

Het postbedrijf laat weten dat de beslissing van Tirez om tijdelijk een stap opzij te zetten, er is gekomen in wederzijds overleg tussen hem en de raad van bestuur. De raad van bestuur wacht het onderzoek af en zal de gevolgen ervan voor de vennootschap evalueren alvorens verdere mededelingen te doen.

Het onderzoek gaat over de aanbestedingsprocedure voor verdeling van kranten en magazines. Het postbedrijf krijgt daar jaarlijks een subsidie van 125 tot 175 miljoen euro voor. In de recente begrotingsgesprekken werd beslist om dat bedrag vanaf 2024 te verlagen. 

BEKIJK - "De heer Tirez zal een stap opzijzetten zolang het intern onderzoek loopt", zegt Bpost-woordvoerder Veerle Van Mierlo in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Gigantische cash cow

Het was Kamerlid Michael Freilich (N-VA) die via klokkenluiders lucht kreeg van een mogelijk oneerlijke samenwerking, een zogenaamde collusie, tussen medewerkers van het postbedrijf en uitgevers. "De informatie die ik heb, is problematisch voor het bedrijf", zegt Freilich aan onze redactie. "Krantenbedeling is in ons land sowieso al een gigantische cash cow. Ter vergelijking in Nederland kost een rondgebrachte krant 25 cent, bij ons is dat 85 cent." 

N-VA-Kamerlid Michael Freilich

Freilich benadrukt dat hij met twee woorden spreekt wanneer hij zegt dat medewerkers van Bpost en bepaalde uitgeverijen de procedures voor openbare aanbestedingen hebben omzeild en samen prijsafspraken maakten. Volgens het Kamerlid wist Dirk Tirez van de praktijk en probeerde hij de zaak te begraven. In een persbericht laat Bpost weten alle middelen vrij te maken om het onderzoek te voeren. 

Recente kwaliteitscontrole toonde geen gebreken aan

Bevoegd minister voor Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen) werd vandaag alvast bevraagd over de audit in de Kamercommissie. "Dit is een belangrijk dossier. Het gaat om overheidsgeld", zei De Sutter daar. "Een interne kwaliteitscontrole eind augustus toonde nog geen onregelmatigheden aan. Het was pas nadat de voorzitter van de raad van bestuur aandrong om die review uit te breiden, dat de bal aan het rollen ging." De minister gaf meerdere keren aan dat ze zelf ook snel duidelijkheid wil. "Alles hangt af van dat onderzoek", klinkt het.

De Sutter liet eerder al schriftelijk en via Twitter weten dat ze vorige week samen met de raad van bestuur van Bpost werd ingelicht over de audit. Gisteravond hoorde ze ook over de stap opzij van Tirez. De Sutter geeft aan vertrouwen te hebben in diens tijdelijke opvolger Henri de Romrée.

Volgens De Sutter zal een eindrapport van de audit binnen twee tot drie weken klaarliggen. De volgende vergunning voor krantenbedeling zal in 2024 beginnen gelden.

Meest gelezen