Vlaanderen onderzoekt snelheidsverlaging op E40 tussen Sint-Denijs-Westrem en Zwijnaarde

Vlaanderen heeft een studie besteld over de gevolgen van een snelheidsverlaging op de snelweg E40 tussen Sint-Denijs-Westrem en Zwijnaarde. Er wordt bekeken wat de impact op de doorstroming, de verkeersveiligheid en het milieu is bij een verlaging. Actiegroepen en gemeentebesturen vragen intussen een algemene verlaging van de snelheid op alle snelwegen rond Gent, die komt er voorlopig niet. 

Er wordt onderzocht wat de impact is van een snelheidsverlaging op de E40 tussen Sint-Denijs-Westrem en Zwijnaarde naar 100 of 90 kilometer per uur. Dat blijkt uit een vraag van Vlaams parlementslid Stijn De Roo (CD&V) aan minister Lydia Peeters (Open VLD). Vlaanderen voert het onderzoek in het kader van een grotere studie over de E40. 

Vraag naar brede verlaging in Gentse rand

De gemeentebesturen van Gent, Destelbergen, Merelbeke, Melle en actiegroepen vragen al langer om een algemene snelheidsbeperking van 90 kilometer per uur op alle snelwegen rond Gent, maar daar gaat Vlaanderen voorlopig niet op in. Volgens de voorstanders zorgt een verlaging voor een betere doorstroming en verkeersveiligheid. Ze zou ook het milieu en de gezondheid van de omwonenden ten goede kunnen komen. 

Er loopt intussen een andere studie over de geluidsbelasting aan de R4 tussen Oostakker en Merelbeke. Volgend jaar worden de resultaten verwacht. 

Wel al verlaging op E17-viaduct in Gentbrugge

Er is één plaats waar wél een snelheidsverlaging komt. Op het E17-viaduct in Gentbrugge mag het vrachtverkeer binnenkort maximaal 70 kilometer per uur rijden. De maximumsnelheid voor al het andere verkeer blijft 90 kilometer per uur. Het project wordt gemonitord en bijgestuurd als blijkt dat er gevaarlijke situaties of lange files ontstaan. 

Meest gelezen