De begraafplaats van Bever
Google Streetview

Koperdieven vernielen twee graven op begraafplaats van Bever: "Bijna een verloren strijd"

Op de begraafplaats van Bever hebben koperdieven de zerk van twee graven zwaar vernield. Om de koperen ornamenten op de graven los te kunnen wrikken, werden de stenen beschadigd.

Het is Paul Maesfrancx van de kerkfabriek van Bever die de vernielingen en diefstallen ontdekte tijdens zijn ronde op de begraafplaats. "Volgens mij is het 's nachts gebeurd, want overdag is het heel moeilijk om zoiets te doen zonder gezien te worden", vermoedt Paul. Eén van de graven die beschadigd werden, was afgelopen zomer pas gerestaureerd omdat het op een lijst staat van waardevolle graven. "Dit jaar hebben we een tiental zerken hersteld met de steun van de provincie Vlaams-Brabant. En net één van dié graven is nu alweer beschadigd", legt Paul uit aan Radio2 Vlaams-Brabant. Koper wordt geregeld gestolen omdat het een waardevol metaal is dat snel een aardige som kan opleveren. Ook de spoorwegen worden geregeld geteisterd door koperdieven.

Geen bewaking

Op de begraafplaats van Bever hangen geen bewakingscamera's. "En als die er wel zouden hangen, zetten ze gewoon een muts op om onherkenbaar te blijven. Het is bijna een verloren strijd", zucht Paul. "Je zou de graven bijna permanent moeten bewaken, maar dat kan natuurlijk niet." Hij houdt zijn hart vast voor de komende dagen en weken, nu het ook steeds vroeger donker wordt 's avonds. "Er zijn nog heel wat andere graven met koperen voorwerpen op. Waaronder een graf van familieleden van mij. Ik ben bang dat die ook gestolen zullen worden, ja."

De politiezone Pajottenland is op de hoogte van de vernielingen. De komende tijd zullen de patrouilles extra controles uitvoeren aan de begraafplaats. Eventueel verdachte personen zullen op dat moment ook gecontroleerd worden.

Meest gelezen