Chinese buitenlandse steenkoolcentrales hebben zware ecologische voetafdruk

China heeft ook met zijn buitenlandse investeringen een grote impact op het wereldwijde klimaat. Het land heeft in het buitenland immers vele steenkoolcentrales voor de opwekking van elektriciteit gebouwd. Dat blijkt uit een rapport van wetenschappers aan het Global Development Policy Center (GDPC) van de Boston University in de Verenigde Staten.

Vastgesteld werd dat die buitenlandse steenkoolcentrales in totaal 245 miljoen ton koolstofdioxide per jaar uitstoten. Dat is ongeveer gelijk aan de emissies die met de energievoorziening in landen zoals Spanje of Thailand zijn gemoeid.

Pijplijn

“Chinese bedrijven en overheidsbanken hebben in het buitenland in steenkoolcentrales met een totale capaciteit van 171,6 gigawatt geïnvesteerd”, merkt Cecilia Springer, onderzoeker bij het Global Development Policy Center, op. “Die budgetten zijn gespreid over 648 centrales in 92 landen. Inmiddels is al een capaciteit van 113,5 gigawatt operationeel.”

“Ongeveer de helft van die totale capaciteit is gerelateerd aan fossiele brandstoffen”, geeft Cecilia Springer aan. “Bovendien zijn er nog een reeks projecten in de pijplijn, waardoor mogelijk nog eens 100 miljoen ton aan de jaarlijkse emissies van koolstofdioxide worden toegevoegd.”

Het grootste deel van de Chinese investeringen ging naar steenkoolcentrales in Brazilië, gevolgd door Pakistan, Indonesië, Zuid-Afrika, Vietnam, het Verenigd Koninkrijk, Myanmar, Bangladesh, Maleisië en Australië.

“De Chinese portfolio buitenlandse energieprojecten wordt nog steeds door steenkool gedomineerd”, geeft Springer aan. “Deze vaststelling maakt duidelijk dat China meer inspanningen zou kunnen doen om zijn beloftes rond de steun voor duurzame en uitstootarme energie in ontwikkelingslanden na te komen. Daarbij zou het land vooral in windenergie en zonnekracht moeten investeren.”

Beloftes

De onderzoekers merken wel op dat in de planning voor nieuwe energieprojecten vooral op duurzame alternatieven een beroep worden gedaan. “Dit wijst erop dat de recente belofte van het land om de buitenlandse financiering van steenkool te beëindigen, resultaten oplevert”, voeren ze aan.

De Chinese president Xi Jinping had vorig jaar aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties te kennen gegeven dat zijn land niet langer in buitenlandse steenkoolcentrales zal investeren. Dat leidde tot een onmiddellijke annulering van verschillende buitenlandse projecten.

Sommige analisten wijzen er wel op dat een aantal projecten zich in een grijze zone bevinden en mogelijk alsnog zouden kunnen worden opgestart. Ook voor de binnenlandse productie voorziet China nog altijd belangrijke investeringen. Vorig jaar werd in China nog begonnen aan de bouw van nieuwe steenkoolcentrales met een totale capaciteit van 33 gigawatt.

China is de grootste producent van broeikasgassen in de wereld. Het land is tevens wereldwijd de grootste verbruiker van steenkool.

(ns)

Meer