Britse koning Charles heeft Rishi Sunak tot premier benoemd, verhuiswagen naar Downing Street

De Britse koning Charles heeft Rishi Sunak dinsdagmiddag gevraagd om een nieuwe regering te vormen. De Conservatieve politicus heeft zijn opdracht aanvaard, en werd vervolgens tot premier benoemd. In zijn eerste toespraak in Downing Street als premier liet Sunak weten snel aan het werk te willen gaan om de “fouten die begaan zijn, op te lossen”.

Bron: Belga

LEES OOK. Rishi Sunak wordt nieuwe Britse premier, en zijn eerste speech leidt meteen tot hilariteit: “Net een politieke robot”

Nadat Liz Truss vorige week haar ontslag aangekondigde, won Sunak de verkiezingen binnen de Conservatieve partij voor een nieuwe leider en dus Britse premier. Het was de eerste keer dat koning Charles een nieuwe regeringsleider moest benoemen. Sunak is de 57ste eerste minister van het Verenigd Koninkrijk, en al de derde dit jaar.

“Land kampt met diepe economische crisis”

Tijdens zijn eerste toespraak voor de deur van zijn ambtswoning Downing Street 10 zei Sunak voor een nieuwe pupiter – die volgens Sky News tussen tweeduizend en vierduizend pond zou hebben gekost – dat hij de uitnodiging van koning Charles om een nieuwe regering te vormen had aanvaard.

Volgens de nieuwe premier worstelt het Verenigd Koninkrijk met een “diepe economische crisis”. De nasleep van de coronapandemie is “langdurig”, en “Poetin vormt een bedreiging in Oekraïne”.

Sunak bracht ook hulde aan zijn voorganger Liz Truss, en zei dat ze enthousiast was om verandering te creëren. “Maar er werden enkele fouten gemaakt”, erkende Sunak. “Ik ben aangesteld als leider van de partij en tot uw premier, deels om die op te lossen, en dat werk begint nu”, klonk het. Sunak beloofde dan ook dat hij zal zorgen voor economische stabiliteit. Maar dat betekent wel dat er “moeilijke beslissingen zullen komen”, volgens Britse media een hint naar verwachte bezuinigingen.

Tevens kwam de belofte dat het land voorrang zal krijgen op de politiek. “Ik zal ons land niet met woorden maar met daden verenigen”, beloofde de nieuwe regeringsleider nog. “Samen kunnen we ongelooflijke dingen bereiken.”

LEES OOK. Ze is rijker dan koning Charles, maar gaf politieke carrière van haar man bijna genadeslag: de vrouw van Rishi Sunak

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER