© VRT - GVH

Minder naakte ontslagen bij VRT, socialistische vakbond woest over "voorbarige" communicatie van directie: "Vertrouwensbreuk"

Bij de VRT zullen uiteindelijk minder naakte ontslagen vallen dan gepland: geen 116 maar wel 67. Dat blijkt uit de "conclusietekst" over het transformatieplan, die de directie heeft voorgesteld. Maar net het feit dat de directie die tekst nu al publiek maakt, vindt de socialistische vakbond ongehoord. "Wij zien dit als een vertrouwensbreuk waarmee de directie eenzijdig het sociaal overleg opblaast."

Tegen 2025 moet de VRT het elk jaar met 25 miljoen euro minder doen, terwijl de kosten net oplopen door de inflatie en energiecrisis. Dat verklaart waarom de VRT-directie een half jaar geleden op de proppen kwam met een "transformatieplan". Volgens dat plan moet er niet alleen efficiënter en multimedialer worden gewerkt, maar moet dat werk ook gebeuren met minder personeel. 

Alles samen zouden er, zo rekende de directie, binnen 3 jaar ruim 200 mensen minder moeten rondlopen aan de Reyerslaan. Zo zouden de 70 medewerkers van de populaire soapserie "Thuis" worden uitbesteed aan een extern productiehuis, zouden 50 natuurlijke vertrekkers niet worden vervangen en daarbovenop zouden nog eens 116 voltijdse equivalenten gedwongen ontslagen worden. Tegelijk zou de VRT dan wel 30 nieuwe multimediale profielen aantrekken.

De voorbije maanden onderhandelde de VRT-directie met de vakbonden om tot een deal te komen. Die heeft nu geleid tot een conclusietekst, een soort "stand van zaken" van de onderhandelingen, die vandaag aan het personeel is voorgesteld. Daaruit blijkt dat het aantal gedwongen ontslagen zal kunnen worden beperkt tot 67 (voltijdse equivalenten). 

Het aantal gedwongen ontslagen zal kunnen worden beperkt tot 67. In ruil daarvoor rekent de VRT op meer vrijwillige vertrekkers

In ruil daarvoor rekent de VRT op meer vrijwillige vertrekkers, omdat het totale aantal te schrappen banen niet naar beneden is bijgesteld. Zo zullen VRT-medewerkers worden aangemoedigd om op hun vroegst mogelijke wettelijke pensioendatum te vertrekken. Zowat de helft van hen zal in de komende jaren niet worden vervangen.

Aan de geplande uitbesteding van "Thuis" is evenmin iets veranderd. Daarover zou in november mogelijk een beslissing vallen.

ACOD boos: "Ramkoers van VRT-directie"

Enkel de socialistische vakbond ACOD heeft de conclusietekst voorlopig al kunnen voorleggen aan zijn achterban. Die heeft het "quasi unaniem" afgewezen. De christelijke ACV en de liberale VSOA laten hun leden later deze week stemmen. Pas op 7 november moeten de vakbonden formeel hun advies geven.

Dat de directie de tekst nu al publiek maakt, maakt de ACOD woest, zo blijkt uit een persbericht. "De voorbarige communicatie (intern én extern) van vandaag is symptomatisch voor ramkoers van de VRT-directie. Ze framet de conclusietekst alsof het over een akkoord zou gaan. Journalisten bellen ons op om te vragen welk nieuw transformatieplan er uit de onderhandelingen is gekomen. Terwijl er nog niks formeel geadviseerd is, laat staan dat er een akkoord zou zijn. De ledenvergaderingen van onze collega-vakbonden - die respectievelijk woensdag en donderdag pas plaatsvinden - worden door deze communicatie doorkruist én beïnvloed."

We zien ons genoodzaakt om sociale bemiddeling aan te vragen

De socialistische vakbond bij VRT in een persmededeling

"De communicatie van vandaag is voor ons de druppel", stelt de ACOD. "Wij zien dit als een vertrouwensbreuk waarmee de directie eenzijdig het sociaal overleg opblaast. We zien ons genoodzaakt om sociale bemiddeling aan te vragen."

Acties?

"We zitten niet op ramkoers", reageert VRT-woordvoerder Bob Vermeir op het forse communiqué van ACOD. "We kregen wel veel vragen van personeelsleden die niet gesyndiceerd zijn om transparante informatie te krijgen. Vandaar de personeelsbriefings van vandaag. Die zijn ook geapprecieerd."

ACOD-VRT laat intussen weten zich over verdere acties en stappen te beraden. Sowieso wordt er gestaakt op woensdag 9 november, tijdens de algemene nationale stakingsdag. Er loopt daarnaast, voor andere acties, ook een stakingsaanzegging tot 31 december 2022. Bij het team van "Thuis" zijn de opnames stilgelegd na de uiteenzetting van de directie, om de informatie van vandaag te laten bezinken.

Meest gelezen