Giorgia Meloni in het parlement
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Italiaanse premier Giorgia Meloni stelt beleid voor in parlement: "We mogen niet toegeven aan de chantage van Poetin"

Giorgia Meloni, de nieuwe premier van Italië, heeft in een toespraak beloofd dat Rome een trouwe partner zal blijven van de NAVO, het militaire bondgenootschap van westerse landen. Ze drukte daarnaast opnieuw haar steun uit voor Oekraïne. Wel benadrukte de radicaal-rechtse politica dat er moeilijke tijden aanbreken voor Italië. "2023 zal een jaar worden van recessie. We zullen de financiële steun voor de getroffen gezinnen moeten optrekken."

Italiaans premier Giorgia Meloni, de kersverse opvolger van haar voorganger Mario Draghi, heeft vandaag een uiteenzetting gegeven van haar beleidsprioriteiten voor het Lagerhuis van het parlement. Daarin heeft ze beloofd dat Italië een trouwe bondgenoot zal blijven van het westerse militaire bondgenootschap NATO en drukte ze opnieuw haar steun uit voor Oekraïne. "We mogen niet toegeven aan de chantage van de Russische president Vladimir Poetin", zei ze. "Dat zou de energiecrisis niet oplossen. Zij die beweren dat we de vrijheid van Oekraïne kunnen inwisselen voor vrede, hebben ongelijk."

Een slabakkende economie

Meloni waarschuwt de Italianen voor de toekomst. De hoge energieprijzen en de recessie baren de nieuwe premier zorgen. "Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal 2023 een jaar van recessie worden voor de Italiaanse economie. Het zal nodig zijn om nationale maatregelen te versterken ter ondersteuning van de huishoudens en de bedrijven." Meloni wil ook de energieprijzen beteugelen, maar benadrukt dat het een moeilijke opgave wordt. "De context waarin de regering zal moeten handelen is erg ingewikkeld, misschien wel de moeilijkste sinds de Tweede Wereldoorlog."

BEKIJK - Giorgia Meloni had het niet enkel over Oekraïne, maar ook over het feit dat ze de eerste vrouwelijke premier van Italië is:

Videospeler inladen...

Over fascisme en burgerrechten

Ook over immigratie heeft de nieuwe premier een duidelijk standpunt. "In Italië kom je, net als in elke serieus land, niet illegaal binnen. Deze regering wil illegale immigratie en mensenhandel in het Middellandse Zeegebied een halt toeroepen." Het recht op asiel voor hen die vluchten voor oorlog of vervolging, wordt door Meloni niet in vraag gesteld. 

De nieuwe premier reageerde tot slot op een video die op sociale media verspreid wordt waarin ze als 19-jarige openlijk haar bewondering uit voor de Italiaanse dictator Benito Mussolini. "Ik heb nooit enige sympathie of verbondenheid gevoeld met antidemocratische regimes, inclusief het fascisme. Op dezelfde manier heb ik de (antisemitische) rassenwetten van 1938 altijd beschouwd als het dieptepunt van de Italiaanse geschiedenis, een schande die de reputatie van ons volk voor altijd zal bezoedelen. We zullen vechten tegen elke vorm van racisme, antisemitisme, politiek geweld en discriminatie." 

Meest gelezen