Protest tegen lezing Filip Dewinter (Vlaams Belang) op UAntwerpen, rector Van Goethem verdedigt vrije meningsuiting

In Antwerpen protesteren actievoerders tegen een lezing van Filip Dewinter (Vlaams Belang) over "Omvolking", nu donderdag in de gebouwen van de UAntwerpen. Er is een onlinepetitie en ze plannen donderdag een fysieke actie. De universiteit ziet geen graten in de lezing zolang er tegenspraak en kritische vragen mogelijk zijn. "Preventieve censuur is onmogelijk", zegt rector Van Goethem aan Radio2.

Op donderdag 27 oktober geeft policitus Filip Dewinter (Vlaams Belang) een lezing over zijn boek "Omvolking" in de gebouwen van de UAntwerpen. Hij doet dat op vraag van de rechtse studentenclub NSV. Tegen dat initiatief komt nu protest van Antwerpenaren en studenten die zich "UA tegen fascisme" noemen. De groep heeft een onlinepetitie gelanceerd en plant donderdagavond een fysieke actie. Ze zeggen dat het boek van Dewinter gebaseerd is op "een nazistische theorie die mee aan de basis lag van de Jodenvervolging in Nazi-Duitsland" en dat die "bewust xenofobie aanwakkert". 

Bij een gelijkaardige lezing in Leuven afgelopen weekend werd Dewinter ook al gehinderd en tegen de grond gewerkt door linkse activisten.

Rector verdedigt vrijemeningsuiting

De UAntwerpen laat weten dat de lezing kan doorgaan. "De vrijheid van meningsuiting is het fundament van de democratie", zegt rector Van Goethem aan Radio2 in Antwerpen. "Deze vrijheid kent beperkingen in het strafrecht, maar preventieve censuur is niet mogelijk. Studenten kunnen dus een lezing organiseren aan de Universiteit Antwerpen, op voorwaarde dat er ook tegensprekelijk debat is." Van Goethem nodigt iedereen expliciet uit om met Dewinter in debat te gaan. "Wie aanstoot neemt aan de stellingen die in deze lezing wellicht zullen worden verdedigd, wordt met aandrang uitgenodigd om present te geven en tijdens of na de lezing de spreker te bestoken met alle mogelijke kritische vragen."

De politie van Antwerpen bevestigt dat ze op de hoogte is van de lezing van Dewinter en van de plannen van de tegenstanders. Ze zal het evenement van nabij opvolgen.

Meest gelezen