VRT NWS

Wintercircus in Gent dient een klacht in bij de politie na actie die oproept tot boycot WK voetbal

Sogent, de eigenaar van het pas gerenoveerde Wintercircus in Gent, dient een klacht tegen onbekenden in bij de politie na een stickeractie over het wereldkampioenschap voetbal in Qatar. De openbare omroep zal het hele toernooi vanuit Gent verslaan, de stad heeft daar ruim 100.000 euro subsidie voor over. Tegenstanders roepen nu via stickers op de ramen van het circus op tot een boycot. “Dit is vandalisme”, klinkt het bij Sogent.  

Onbekende actievoerders hebben vanmorgen stickers aangebracht aan de verschillende ingangen van het Wintercircus in Gent. Het pas gerenoveerde gebouw is in november en december het decor voor de sportuitzendingen van de openbare omroep over het wereldkampioenschap voetbal in Qatar. Dat is duidelijk niet naar de zin van enkele tegenstanders. Met stickers roepen ze op tot een boycot van het voetbaltoernooi. "We beschouwen dit als vandalisme en dienen een klacht in. We halen alle stickers vandaag ook nog weg", laat Sogent in een reactie weten. 

Zorgen over mensenrechten?

Sogent heeft geen idee wie er achter de actie zit. Toch lijkt het zonneklaar dat het gaat om mensen die moeite hebben met de reputatie van het gastland van het WK, Qatar. Het land neemt het niet nauw met mensenrechten. Bij de voorbereidende werken worden duizenden gastarbeiders ingezet, ze leven in erg moeilijke omstandigheden. Volgens de Britse krant The Guardian zijn er sinds de start van de voorbereidingen al zeker 6.500 mensen omgekomen. De overheid daar ontkent dat hoge aantal. 

VRT NWS

Gisteravond kreeg het Gentse bestuur tijdens de gemeenteraad kritiek omdat ze de VRT-uitzendingen in de stad laat plaatsvinden, het stadsbestuur betaalt daar ruim 100.000 euro subsidies voor. De stad maakt zich sterk dat het WK net een gelegenheid biedt om het over mensenrechten te hebben, ze verwijst onder meer naar thema-uitzendingen op radio en televisie die met de VRT zijn afgesproken. 

Moeilijke spreidstand

Toch bleek het voor sommige leden van de meerderheid een moeilijke spreidstand. Eerder had de voltallige gemeenteraad van Gent immers unaniem het Iraanse geweld tegen de eigen bevolking veroordeeld en werd ook nog eens de vredesvlag gehesen. 

De beslissing over de Gentse subsidies ligt extra gevoelig omdat de stad in slechte financiële papieren zit. Alles wijst erop dat er nieuwe besparingen aankomen. 

Meest gelezen