©  RR

DISCUSSIE. Heeft de KU Leuven steken laten vallen in dossier over veroordeelde hoogleraar?

Filip D., de hoogleraar die in juli 2016 een studente verkrachtte tijdens een congres in Barcelona, stond aan de KULeuven al sinds de jaren negentig bekend als een probleemgeval. Maar starre procedures en een sterk netwerk hielden hem in het zadel.

LEES OOK. Zijn ‘favorietjes’ mochten mee naar congressen: veroordeelde hoogleraar had een reputatie, maar werd beschermd door netwerk aan KU Leuven

Dat hoogleraar Filip D. (64) tijdens het tweedaagse CIDUI Congres in juli 2016 een studente verkrachtte, was binnen de faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen al in oktober 2016 geweten. Pas in september 2018, na zijn verhoor door de speurders, werd de man door de KU Leuven op non-actief gezet. Dat nadat het slachtoffer na lang aarzelen, twee wanhoopspogingen en veel overredingskracht van haar ouders én een tussenpersoon overtuigd werd om formeel klacht in te dienen binnen de universiteit en bij het gerecht. De universiteit zelf stelt dat ze op expliciete vraag van het gerecht in 2016 geen stappen heeft ondernomen om de verdachte niet te alarmeren.

LEES OOK. “What happens in Barcelona, stays in Barcelona”: hoogleraar wou “verbindende tattoo” met studente, die avond verkrachtte hij haar

Al veel langer wisten ze in Leuven dat de hoogleraar een “cowboy” was met favorietjes onder de studentes. Maar hij werd beschermd door een sterk netwerk binnen een “toxische” faculteit. De vrouw bij wie zijn verkrachtingsslachtoffer te biechten ging, werd zwaar geïntimideerd.

Vind jij dat de KU Leuven steken heeft laten vallen in dit dossier?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER