Sociale huurders die te ruim wonen, krijgen een hogere boete

De Vlaamse regering pakt volgend jaar uit met nieuwe maatregelen en sancties voor sociale huurders die te groot wonen. Zij zullen onder meer een hogere boete moeten betalen.

Waarom is dit belangrijk?

Volgens Matthias Diependaele (N-VA), Vlaams minister van Wonen, moeten grote gezinnen veel te lang wachten op een sociale huurwoning. Daarom neemt de Vlaamse regering maatregelen om kleinere gezinnen aan te moedigen om kleiner te gaan wonen.

De essentie: De Vlaamse regering neemt enkele maatregelen om sociale huurders aan te moedigen om te verhuizen naar een kleinere sociale woning. “We moeten ervoor zorgen dat de juiste sociale woningen bij de juiste mensen terechtkomen”, merkt Diependaele op. “Ik vind het niet te rechtvaardigen dat een gezin van vijf geen woning vindt omdat koppels (zonder kinderen) weigeren te verhuizen naar een kleinere sociale woning.”

Welke maatregelen komen er?

Om te beginnen past de Vlaamse regering de definitie van een onderbezette woning aan.

  • Een koppel telde tot nu toe voor twee personen, met ieder recht op een eigen slaapkamer. “We tellen koppels nu als één persoon, waardoor er al onderbezetting is vanaf drie in plaats van vier slaapkamers”, verduidelijkt Diependaele.
  • Door die aanpassing zullen uiteindelijk 20.484 van de sociale woningen onderbezet zijn. Vandaag wonen 13.923 sociale huurders in een onderbezette woning. Dat is dus een toename met 47 procent.

De regering zal vanaf volgend jaar de boetes verhogen voor sociale verhuurders die in die onderbezette woningen leven.

  • Sociale huurders die in een te grote woning wonen, en al twee keer weigerden om te verhuizen naar een kleinere woning, moeten maandelijks een onderbezettingsvergoeding betalen van 32 euro per kamer op overschot.
  • Dat bedrag wordt opgetrokken tot 57 euro per kamer.
  • “Zo stimuleren we hen extra om naar een kleinere woning te verhuizen. Het is niet de bedoeling om huurders meer te laten betalen, wel om hen aan te moedigen om met begeleiding te verhuizen naar een kleinere sociale woning”, zegt de minister. “Ik wil vooral die gezinnen helpen die al lang wachten op een grotere woning. Dat is rechtvaardig en proportioneel.”

Voorts helpen de sociale huisvestigingsmaatschappijen mensen bij het vinden van een woning op maat.

  • Tot nu toe moest die aangepaste woning zich bevinden binnen een straal van 5 kilometer. Die afstand wordt nu verruimd tot 15 kilometer.
  • Aan sociale huurders met “een eeuwig huurcontract” kan gevraagd worden om te verhuizen naar een aangepaste woning binnen die straal. Indien ze dat weigeren, moeten ze de bovenstaande onderbezettingsvergoeding betalen.
  • Bij wie een tijdelijk huurcontract heeft en meerdere keren een passend alternatief weigert, zal het contract na afloop van de 9 jaar niet meer verlengd worden en moet de huurder verhuizen.

Diependaele hoopt dat de verstrenging ervoor zorgt dat meer huurders de stap naar een kleinere woning zullen zetten. “We moeten onze grote sociale woningen beter benutten. Deze maatregelen zorgen voor een doorschuifeffect. Waardoor de juiste woningen bij de juiste gezinnen terechtkomen”, klinkt het.

Kritiek op de aanpassingen

Niet iedereen is te spreken over de plannen van de Vlaamse regering. Uit verschillende hoeken komt er kritiek.

  • Joy Verstichele, coördinator van het Vlaams Huurdersplatform, schrijft op Twitter dat Diependaele met de “schijnoplossingen” de sociale verhuurder viseert. “We hebben nood aan veel meer sociale woningen”, tweet hij.
  • An Moerenhout, Vlaams parlementslid voor de oppositiepartij Groen, spreekt van “een jacht op de meest kwetsbaren.” Volgens haar verplaatst de minister het probleem alleen van de ene kwetsbare Vlaming naar de andere. “Een dak boven je hoofd hebben, is een basisrecht. Dat het de minister zijn kerntaak is om daarvoor te zorgen, daar lijkt hij echter niet echt mee bezig te zijn”, klinkt het in een persbericht.

(bg)

Meer