Onderwijsinspectie verlengt goedkeuring leerplannen eerste graad Katholiek Onderwijs

De Vlaamse onderwijsinspectie verlengt de goedkeuring van de leerplannen voor de eerste graad van Katholiek Onderwijs Vlaanderen met een schooljaar, tot 1 september 2024. Daarop besliste de raad van bestuur van Katholiek Onderwijs Vlaanderen om zijn aanvraag tot gelijkwaardige eindtermen voorlopig op te schorten, klinkt het dinsdag in een persbericht.

Bron: BELGA

“We zijn tevreden dat de onderwijsinspectie onze leerplannen ook voor volgend schooljaar alsnog goedkeurt en onze leraren hun voorbereidingen en lesmateriaal kunnen behouden”, zegt directeur-generaal Lieven Boeve. “Onze raad van bestuur besloot dan ook om onze gelijkwaardigheidsaanvraag als bewarende maatregel op te schorten en we kijken uit naar de grondig versoberde minimumdoelen.”

Op 23 augustus besliste de raad van bestuur van Katholiek Onderwijs Vlaanderen om gelijkwaardige eindtermen voor de eerste graad in te dienen, omdat hij vond dat de eindtermen van de eerste graad onvoldoende ruimte laten voor het pedagogisch project van schoolbesturen. De koepel nam die beslissing nadat de onderwijsinspectie liet weten dat de leerplannen voor de eerste graad niet meer zullen worden goedgekeurd na komend schooljaar, omdat de huidige eindtermen te weinig aan bod komen. Dat zou betekenen dat er voor scholen dit schooljaar niets verandert, maar dat ze vanaf schooljaar 2023-2024 zonder leerplannen eerste graad dreigen te vallen. 

Na overleg met minister Ben Weyts (N-VA) en Katholiek Onderwijs Vlaanderen bevestigt de onderwijsinspectie nu formeel dat de leerplannen eerste graad secundair onderwijs ook goedgekeurd zijn voor schooljaar 2023-2024. Concreet betekent het dus dat leraren die momenteel met de leerplannen voor de eerste graad secundair onderwijs van Katholiek Onderwijs Vlaanderen aan de slag zijn, minstens de garantie krijgen dat ze ook in het schooljaar 2023-2024 met hetzelfde instrument kunnen blijven werken. 

Daardoor vervalt de nood voor een gelijkwaardigheidsaanvraag als bewarende maatregel, aldus Katholiek Onderwijs Vlaanderen. Bijgevolg besliste de raad van bestuur die aanvraag op te schorten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer