Koningin Mathilde bezoekt graftombe van familie Sapieha in Vilnius, haar machtige voorouders uit de 16e eeuw

Op de tweede dag van het staatsbezoek van Filip en Mathilde aan Litouwen heeft het koningspaar een bezoek gebracht aan de graftombe van verschillende leden van de familie Sapieha, rechtstreekse voorouders van de koningin.

Het Belgische vorstenpaar nam op de tweede dag van het staatsbezoek aan Litouwen de tijd om binnen te gaan in het Museum voor Kerkelijk Erfgoed in de Sint-Michielskerk, ofwel de kerk van Sint-Michaël de Aartsengel. In dat museum, in de oude stad van Vilnius, worden de meest waardevolle museumstukken uit de kerken van de Litouwse hoofdstad getoond.  

De graftombe van de Sint-Michielskerk vormt bovendien de laatste rustplaats van verschillende leden van de familie Sapieha, een machtige Pools-Litouwse familie die in de zestiende eeuw grote politieke invloed had in het toenmalige grootvorstendom Litouwen. 

Het gaat om rechtstreekse voorouders van de Belgische koningin. Mathildes grootmoeder, langs moeders kant, was namelijk Sofia Sapieha. Sofia werd in 1919 in Polen geboren, trouwde in 1942 met Leon Komorowski en kreeg zes kinderen, onder wie dus Mathildes moeder Anne Komorowska. De familie besliste in 1957 om Polen te verlaten en kwam via Congo uiteindelijk in België terecht.

BEKIJK - Koningin Mathilde ontdekt haar Pools-Litouwse roots:

Videospeler inladen...

Biblioteca Sapiehana

Daarna volgde een bezoek aan de universiteit van Vilnius, waar het vorstenpaar kennis kon maken met enkele werken uit de Biblioteca Sapiehana. Die bibliotheek bevat een collectie van honderden boeken die door een van de voorouders van koningin Mathilde aan de universiteit van Vilnius werd nagelaten. Van de aanvankelijk 3.000 boeken die door de familie-Sapieha gedoneerd werden, blijven er vandaag zowat 300 over.

Aan het eind van hun bezoek aan de universiteit, gingen de Belgische koning en koningin nog het gesprek aan met een 25-tal studenten. Er werd gesproken over zaken als biodiversiteit, klimaatverandering, economische zelfstandigheid van vrouwen en geestelijke gezondheid. Ook een zestal Belgen die in Vilnius studeren, namen deel aan de conversaties.

Meest gelezen