Twee politieagenten en een brandweerman gewond bij nieuw protest tegen circulatieplan Schaarbeek, gemeentebestuur stuurt plan bij

In Schaarbeek zijn twee politieagenten en een brandweerman gewond geraakt bij nieuw protest tegen het nieuwe circulatieplan in de Berenkuilwijk. Zowat 200 betogers hebben verkeersfilters gesaboteerd en verkeersborden verwijderd. Er werd ook vuurwerk afgestoken en er werden brandjes gesticht. Het gemeentebestuur voert meteen een kleine wijziging door aan het plan en lijkt zo deels toe te geven aan het geweld.

Het nieuwe circulatieplan in de Berenkuilwijk in Schaarbeek maakt deel uit van "Good Move", een plan dat in alle Brusselse gemeenten het doorgaand verkeer uit de woonwijken moet weren en de leefbaarheid in die wijken moet verbeteren. Het plan wordt wijk per wijk ingevoerd en stuit hier en daar op verzet.

Zo heeft een groep van zowat 200 mensen gisterenavond in de Berenkuilwijk verkeersfilters weggehaald. Volgens een reporter van Bruzz die ter plaatse was, gebeurde dat onder luid gejuich. De verkeerssituatie voor auto's is daardoor hersteld naar hoe die was voor de invoering van het circulatieplan afgelopen weekend.

BEKIJK - Actievoerders breken verkeersfilters af en stichten brandjes:

Videospeler inladen...

Volgens een van de actievoerders die zelf een zaak open houdt in de wijk hoeft niets te veranderen. "Ze zetten overal verkeersborden neer, maar het helpt ons niet. We zijn opgesloten in onze eigen wijk", vertelt hij aan BRUZZ. "We moeten enorme omwegen rijden om naar onze zaak te gaan. Het is eergisteren begonnen, het is nu al chaos." Verschillende actievoerders hekelen ook "de slechte communicatie" rond het plan.

We zijn opgesloten in onze eigen wijk

Het gaat lang niet alleen over actievoerders die zelf in de wijk wonen en werken. Volgens BRUZZ wordt de lokale WhatsAppgroep die tegen het plan is bijvoorbeeld aangestuurd door iemand die in Grimbergen woont. Op de protestactie zijn ook verschillende actievoerders uit andere (Brusselse) gemeenten gespot. Ook politici uit bijvoorbeeld Jette waar ook protest is tegen een circulatieplan.

FOTO - Trots poseren sommige actievoerders met de vernielde borden:

De heethoofden bekogelden ook de brandweer. Volgens brandweerwoordvoerder Walter Derieuw is Ć©Ć©n brandweerman daarbij gewond geraakt aan een oog. "Hij is naar het ziekenhuis overgebracht", zegt Derieuw aan BRUZZ. "De betrokken mensen zullen worden aangespoord om een klacht in te dienen bij de gerechtelijke instanties en de directie van de brandweer van Brussel zal zich bij die klacht aansluiten."

FOTO - Actievoerders gooien paaltjes en verkeersborden op elkaar:

De betogers zijn daarna naar het Collignonplein getrokken en braken onderweg heel wat straatmeubilair af. Vooral verkeersborden werden geviseerd. De politie kwam uiteindelijk tussenbeideĀ toen enkele achtergebleven amokmakers in de straten rondom het Paviljoenplein bleven rondhangen om amok te maken.Ā "De balans is twee lichtgewonde politiemensen en negen aanhoudingen, waarvan drie gerechtelijk en drie bestuurlijk", meldt Olivier Slosse, korpschef politie Brussel-Noord aan Belga.


"Er zijn een aantal dingen gebeurd die niet acceptabel zijn", zegtĀ Pieter Fannes van het burgercollectief 1030/0 dat voor het circulatieplan is aan VRT NWS. "Het is spijtig en heel slecht voor de sfeer van de wijk. Het plan gaat onder meer overĀ verkeersveiligheid aan de schoolpoort waar zware vrachtwagens voorbij rijden. Dat is letterlijk levensnoodzakelijk.Ā Ik denk dat er zeker dialoog nodig is, maar een avond zoals gisteren maakt dat niet makkelijker. Mensen die al jarenlang op zachtere manieren aandacht vragen voor veiliger verkeer krijgen geen gehoor en zien nu dat deze actievorm meteen succes heeft. Het is een slecht voorbeeld."

Ik denk dat er zeker dialoog nodig is, maar een avond zoals gisteren maakt dat niet makkelijker

Fannes benadrukt ook dat er wel degelijk informatie is verspreid over het nieuwe circulatieplan. "Het is voor een stuk desinformatie, want er zijn wel degelijk infomomenten geweest", zegt hij fors. "Het feit dat mensen moeten omrijden met de auto kan in sommige gevallen inderdaad een probleem zijn. Het is natuurlijk de bedoeling van het plan dat mensen hun gewoontes aanpassen."

Gemeentebestuur voert meteen kleine wijziging door

Schaarbeek wil het circulatieplan behouden, maar heeft wel al een kleine wijziging in de bewuste Berenkuilwijk doorgevoerd. Het Good Move plan wordt er tijdelijk 'bevroren' tot in maart 2023. Het gemeentebestuur lijkt zo deels toe te geven aan het geweld. "We keren niet terug op de principes, maar we passen het project vandaag al aan", klinkt hetĀ bij het kabinet van burgemeester CĆ©cile Jodogne (DĆ©FI).

Concreet wordt de filter aan het Paviljoenplein geopend in de richting van het Liedtsplein. De gemeente meldt dat ze dagelijks evaluaties blijft uitvoeren en openstaat voor verdere wijzigingen.Ā "De gemeente heeft nog nooit zoveel gecommuniceerd als in dit dossier en in deze wijk, maar we horen dat het nog niet genoeg is en dat veel bewoners zeggen dat ze niet geĆÆnformeerd zijn over de uitvoering. Er zal aanvullende en meer persoonlijke communicatie worden opgezet om de burgers bewust te maken van het project."

Eerder protest in Anderlecht en Jette

Eerder was er ook al protest in Jette in de Lecharlierwijk en in de Anderlechtse wijk Kuregem. Telkens tegen nieuwe circulatieplannen. Ook daar hebbenĀ de gemeentebesturen uiteindelijk de plannen bijgestuurd onder druk van - soms - gewelddadig protest.

In Jette was overigens gisterenavond ook een vreedzame protestactie van voorstanders van het nieuwe circulatieplan. Een aangevraagde betoging was verboden door de burgemeester. Vanavond wordt het nieuwe verkeersplan van Jette er besproken op de gemeenteraad.

BEKIJK - "Een beetje een droevig feest", samenkomst van voorstanders van het nieuwe circulatieplan in Jette:

Videospeler inladen...

Meest gelezen