F.D. kreeg zijn straf te horen voor de rechtbank van Tongeren.
Volledig scherm
PREMIUM
F.D. kreeg zijn straf te horen voor de rechtbank van Tongeren. © Minne Dalemans/RV

KU Leuven-professor stond na beschuldiging van verkrachting nog voor de klas in Nederland: “We hadden geen idee”

Al in 2018 verbood de KU Leuven professor F. D. met studenten om te gaan, na beschuldiging van verkrachting van een studente. Toch stond de professor in Nederland nog vaak voor collegezalen, zoals bij Fontys in Tilburg. “Natuurlijk hadden we dit graag eerder geweten.”

  1. Ex-rector Rik Torfs betreurt gebrek aan reactie van KU Leuven in verkrachtingszaak van Limburgse professor: “Als het gaat over iets ernstigs kan je best open kaart spelen”
    PREMIUM
    Leuven

    Ex-rector Rik Torfs betreurt gebrek aan reactie van KU Leuven in verkrach­tings­zaak van Limburgse professor: “Als het gaat over iets ernstigs kan je best open kaart spelen”

    De KU Leuven was in 2016 meteen na de feiten op de hoogte dat een Limburgse professor pedagogie (63) een studente had verkracht maar greep niet in. Dat schrijft Het Belang van Limburg. Bij de Leuvense universiteit wordt er voorlopig niet gereageerd op het artikel en dat betreurt voormalig rector Rik Torfs: “Eerlijk communiceren is altijd de juiste weg. Ik vind dat de KU Leuven nu beter zou meedelen wat de stand van zaken is maar dat is de verantwoordelijkheid van het huidige beleid.”
  2. Zuhal Demir weigert KU Leuven subsidie te betalen na verzwijgen verkrachting door professor: “Potentieel gevaarlijk precedent”, zegt Carl Devos
    PREMIUM

    Zuhal Demir weigert KU Leuven subsidie te betalen na verzwijgen verkrach­ting door professor: “Potentieel gevaarlijk precedent”, zegt Carl Devos

    Zuhal Demir (N-VA), Vlaams minister van Justitie en Handhaving, weigert de KU Leuven voorlopig een subsidie van 1,4 miljoen euro. Ze doet dat om een reden die niets met het subsidiedossier op zich te maken heeft: de verkrachting door een professor in 2016, waarover KU Leuven tot nu zweeg. Volgens haar kabinet gaat ze daarmee haar bevoegdheid niet te buiten. “Het kot zou te klein zijn als ik nu subsidies zou uitreiken”, zegt Demir in een reactie op Radio 1. Politicoloog Carl Devos noemt het toch “een potentieel gevaarlijk precedent”.