Belgische voetbalbond: "Qatar heeft beloofd dat LGBTQIA+-gemeenschap veilig naar het WK voetbal kan komen"

"Het Qatarese regime heeft ons verzekerd dat holebi's en transgender personen welkom en veilig zullen zijn op het WK voetbal in Qatar volgende maand." Dat heeft de CEO van de Koninklijke Belgische Voetbalbond gezegd in "De afspraak" op Canvas. "Hand in hand lopen kan, maar we vragen de Belgische fans ook om hun gezond verstand te gebruiken en respect te hebben voor de andere cultuur."

Dat het WK voetbal dit jaar plaatsvindt in Qatar veroorzaakt al een tijdje controverse. Het land staat niet bepaald bekend voor het respecteren van de mensenrechten, en al zeker niet die van holebi's en transgender personen. Homoseksualiteit is er verboden en overtreders riskeren gevangenisstraffen. 

Ook de Belgische voetbalbond is naar eigen zeggen niet tevreden dat Qatar het WK mag organiseren. Volgens CEO Peter Bossaert is er wel beloofd dat iedereen welkom zal zijn, ongeacht de seksuele geaardheid. "We hebben vanuit de wereldvoetbalbond Fifa en het regime van Qatar de garantie gekregen dat ook de LGBTQIA+-gemeenschap veilig naar het WK kan komen." 

"Hand in hand lopen kan, maar we moeten er ook respect voor hebben dat we in een andere cultuur terechtkomen. Knuffelen of kussen in het openbaar is not done in Qatar. Ook voor heterokoppels.

BEKIJK - "We vragen iedereen om zijn of haar gezond verstand te gebruiken", zegt Peter Bossaert:

Videospeler inladen...

De 10 Europese voetbalploegen, waaronder De Rode Duivels, gaan tijdens het WK een nieuwe aanvoerdersband dragen met de slagzin "voetbal verbindt". "We gaan ook gastarbeiders uitnodigen op een training van de Rode Duivels. Daarna kunnen ze met de spelers in gesprek gaan", zegt Bossaert.

"Maar we gaan natuurlijk in de eerste plaats om voetbal te spelen. Onze spelers worden voor veel dingen gevraagd, we moeten hen ook respecteren in hun rol als sporter."

Gisteren liet mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch nog weten dat veiligheidsdiensten in Qatar in september nog willekeurig leden van de LGBTQIA+-gemeenschap had gearresteerd. 

BEKIJK - Het volledige gesprek met Peter Bossaert van de voetbalbond over het WK in Qatar:

Videospeler inladen...

Meest gelezen