Specialisten verwijderen asbest golfplaten van een dak.
Volledig scherm
PREMIUM
Specialisten verwijderen asbest golfplaten van een dak. © Hollandse Hoogte / Marc de Haan

2,5 miljoen gebouwen in Vlaanderen binnen minder dan maand zonder asbestattest onverkoopbaar: wat is het asbestattest? Wanneer is het verplicht? En wat kost het?

Elk gebouw van voor bouwjaar 2001 dat wordt verkocht, moet vanaf 23 november over een asbestattest beschikken. Verplicht. Zonder zo’n attest is een huis dan niet langer verkoopbaar. Filip Dewaele van Dewaele Vastgoedgroep waarschuwt voor lange wachttijden. “Zeker in het begin zullen de deskundigen die ter plaatse de controles doen overrompeld worden.” Wat is het asbestattest? Wanneer is het verplicht? Hoe geraak je eraan en wat kost het? Tien vragen beantwoord.

48 reacties

  • van Dessel Wim

    1 jaar geleden
    Gewoon pure geldklopperij, in 1998 is men pas volop begonnen met het vervangen van asbesthoudende onderdakplaten door asbestvrije ... Telt u even mee ... een pakweg 2.500.000 woningen aan gemiddeld 500 € ... En dan, jawel inderdaad ... Hierop 21% BTW
  • kader azirar

    1 jaar geleden
    Waarom komen we niet in opstand. Hoeveel attesten gaan ze nog vragen. Het is aan Eternit om de kosten hiervan te dragen. wij hebben dit in vertrouwen gekocht!
  • Viviane Vogels

    1 jaar geleden
    EPC, elektriciteitskeuring, as-buildattest, asbestattest, stookolietankattest, .enz... net nu de burgers de ene schrik na de andere op hun financieel dak krijgen is wel de allerste moment! En 10j geldig? Is dat niet onzinnig? En dit zowel vr de algemene als de privatieve delen. Asbest werd toch vroeger als ongevaarlijk goedgekeurd. PfAS en PFOS hebben heel de Schelde definitief en voor altijd verontreinigd. Dat werd nochtans gecontroleerd door instanties. Regering is vr volk verantwoordelijk
  • Sébastien Rons

    1 jaar geleden
    Waarom maar 10 jaar geldig? Verwachten ze dat na je je huis hebt laten controleren op asbest,je er nadien nog meer asbest gaat plaatsen? Dat kan toch niet? Waar is de logica? En garages moet daar een asbest attest van 900 euro ook?
  • Jo Denijs

    1 jaar geleden
    Geldklopperij zonder meer. Ieder dak van voor 2000 bezit een onderdak in asbest, in termen van Immo zijn dit recente woningen. Heksenjacht op de gewone man zijn - alsmaar - kleiner wordende portefeuille.