Fors verlies dreigt voor coöperanten NewB

De coöperatieve bank NewB stopt zoals verwacht met haar bankactiviteiten, nadat haar banklicentie op losse schroeven kwam te staan bij gebrek aan vers kapitaal. Dat bevestigt CEO Thierry Smets aan De Tijd.

Er komt een uitdoofscenario voor die bankactiviteiten, waarbij de 20.000 rekeninghouders – een veel te laag aantal om leefbaar te zijn als bank – gevraagd zal worden om hun tegoeden zo snel mogelijk over te schrijven naar een andere bank, bevestigt Smets.

“Diep bedroefd en zwaar ontgoocheld moeten we aankondigen dat NewB binnenkort bepaalde producten zoals bankrekeningen en leningen niet meer kan aanbieden. Dat betekent ook dat we een punt moeten zetten achter de ontwikkeling van onze duurzame renovatielening en professionele kredieten”, zegt de bank in een mailing.

Een algemene vergadering volgende maand zal dan beslissen of NewB doorgaat met de niet-bancaire activiteiten, zoals verzekeringen, dan wel de stekker er helemaal uittrekt. Omdat er ook een collectief ontslag gepland staat, blijven de kosten intussen wel oplopen, waardoor er voor de circa 117.000 particuliere coöperanten en 363 grotere coöperanten almaar minder overblijft, mocht het tot een volledige stopzetting komen.

De grote ontgoocheling bij NewB blijft dat het overgrote deel van de coöperanten niet de stap gezet heeft om ook klant te worden bij de ethische bank. Maar zelfs met 100.000 rekeninghouders zou NewB een kleine speler in het Belgische bankenlandschap zijn.

“Niet meer dan symbolische terugbetaling”

Van de coöperatieve inbreng van ruim 50 miljoen, waarvan 36 miljoen van de circa 117.000 burgers, bleef eind vorig jaar al maar 22,8 miljoen over, meldt De Tijd.

“We willen het coöperatief kapitaal maximaal redden. Maar als NewB helemaal stopt, zal het verlies voor de coöperanten significant zijn en blijft er misschien eerder een symbolische terugbetaling over. Ook dan is het onze taak die te maximaliseren”, waarschuwt Smets.

Meer