Jongeren vanaf 16 kunnen voortaan Itsme-app gebruiken, maar enkel als ze een bankkaart van een grootbank hebben

De inlog-app Itsme wordt vanaf vandaag toegankelijk voor 16- en 17-jarigen. Dat maakt Itsme bekend op Radio2. Die jongeren kunnen hun account wel enkel activeren als ze een bankkaart hebben bij een van de grootbanken. Wie klant is bij een kleinere bank, kan Itsme pas vanaf z'n 18e aanvragen via een elektronische identiteitskaart. Maar ook dat lukt niet altijd meteen.

Itsme is de inlog-app waarmee je op een veilige manier toegang krijgt tot beveiligde websites van bijvoorbeeld de overheid, je bank online of je ziekenfonds. Zo’n 80% van de volwassenen in ons land (6,5 miljoen Belgen) hebben intussen een account.

Minderjarigen konden tot nu toe geen Itsme-profiel aanmaken. Maar volgens de makers van de app zijn er steeds meer situaties waarbij ook min 18-jarigen een account goed kunnen gebruiken. Denk maar aan inschrijven voor het hoger onderwijs, regelen van de administratieve kant van een vakantiejob, aanmelden voor het rijexamen, online inschrijven voor de Europese verkiezingen of online stemmen bij de Vlaamse Jeugdraad. Voor een deel van 16- en 17-jarigen kan dat voortaan wel.

Enkel met kaart van grootbank

Jongeren kunnen dus vanaf 16 jaar een Itsme-account aanmaken. "Er zijn wel twee voorwaarden", zegt Sylvie Vandevelde van Itsme op Radio2. "Ze moeten een bankkaart hebben bij een grootbank en hun identiteitskaart moet recent nog zijn ingelezen bij hun persoonlijke bankkantoor."

De grootbanken, dat zijn Belfius, BNP Paribas Fortis, KBC/CBC, ING, Fintro en Hello Bank. "Andere banken zullen niet volgen", zegt Vandevelde. "En waar volwassenen ook een Itsme-account kunnen aanmaken op basis van hun elektronische identiteitskaart, is dat voor minderjarigen niet mogelijk."

De chip van een identiteitskaart bevat namelijk een handtekeningcertificaat. "Dat kan pas geactiveerd worden wanneer je meerderjarig wordt", zegt Vandevelde. Kortom: wie geen bankrekening heeft bij een grootbank, zal met Itsme moeten wachten tot na z'n 18e verjaardag.

BEKIJK - "Een rijbewijs aanvragen, zich inschrijven aan de universiteit...", Sylvie Vandevelde over de voordelen:

Videospeler inladen...

Ook mét eID lukt het niet altijd meteen

De meeste jongeren krijgen op hun twaalfde hun eerste eID, die zes jaar lang geldig is. Na hun 18e verjaardag moeten ze de kaart laten vernieuwen of aanpassen.

Wanneer de eID van een tiener gestolen wordt of verloren raakt, krijgt hij in de loop van die zes jaar een nieuw exemplaar. Die nieuwe kaart blijft dan vaak nog een tijd geldig na de 18e verjaardag. "En dan duikt er een probleem op, want je kunt met die kaart niet zomaar een Itsme-account aanmaken", zegt Vandevelde. "Jongeren moeten in dat geval met hun identiteitskaart en bijhorende pincode naar de gemeente stappen. Daar kan men het handtekeningcertificaat in de chip van die kaart activeren."

Radio2 merkt dat niet alle steden en gemeenten duidelijk informeren over die noodzakelijke extra stap. De Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten zal daarom via haar communicatiekanalen aan de lokale overheden vragen om burgers daar beter over te informeren.

Meest gelezen