Elke Van den Brandt vanmorgen in "De ochtend"

Brussels minister Van den Brandt veroordeelt geweld en vandalisme bij protest Schaarbeek: "Politici van MR en PVDA hitsen boel op"

Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) heeft het gewelddadige protest in Schaarbeek gisterenavond veroordeeld. Volgens haar hitsen politici van PVDA en MR de boel op. "Iedereen moet ondubbelzinnig het geweld en vandalisme veroordelen", zegt ze in "De ochtend". "Wat gisteren gebeurd is, kunnen we niet tolereren."

Het was gisteren voor de tweede avond op rij onrustig in de Berenkuilwijk in Schaarbeek. Een kleine 200 actievoerders kwam er op straat om te protesteren tegen het nieuwe circulatieplan in de wijk. Er werden brandjes gesticht, vuurwerk afgeschoten en verkeersborden vernield. Een brandweerman en twee politieagenten raakten gewond. Verschillende heethoofden werden opgepakt.

De Berenkuilwijk in Schaarbeek is de derde wijk van de gemeente waar een nieuw circulatieplan wordt ingevoerd. In de vorige twee verliep dat zonder veel problemen. De plannen maken deel uit van "Good move", een project van de Brusselse regering om doorgaand verkeer uit de woonwijken te weren en de leefbaarheid in die wijken te verbeteren.

Minister Van den Brandt is een van de architecten van dat plan en veroordeelt het geweld bij het protest. Ze roept haar collega's op dat ook te doen. "Iedereen moet ondubbelzinnig het geweld en vandalisme veroordelen", zegt ze. "Er is reƫel ongenoegen bij een groep bewoners, maar er zijn een aantal democratisch verkozen politici die ervoor gekozen hebben om op te hitsen. Het gaat om een aantal verkozenen van de PVDA en de MR."

Er zijn een aantal democratisch verkozen politici die ervoor gekozen hebben om op te hitsen

Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen)

"Ze hebben een democratische verantwoordelijkheid om op een andere manier het protest te kanaliseren", gaat ze voort. "Nooit op deze manier waarop politiemensen en brandweermensen worden bekogeld en lastig gevallen. Dat kunnen we niet aanvaarden."

De minister ontkent ook dat het gemeentebestuur van Schaarbeek nu toegeeft aan chantage door het plan voorlopig te bevriezen. "Zeker in de beginfase van een nieuw circulatieplan is het moeilijk", zegt ze daarover. "Het vraagt politieke moed om daar te staan en de tijd te nemen om te evalueren. Eerst moet nu de rust terugkeren. Niemand heeft baat bij rellen."

Communicatie

De actievoerders hekelen onder meer dat ze naar eigen zeggen verrast zijn door het circulatieplan en dat er nauwelijks zou zijn gecommuniceerd. "Er was een inspraakmoment", pareert Van den Brandt. "Daarmee kun je nooit heel de wijk bereiken, maar je weet zo wel wat er leeft. Er is ook een onderzoek geweest naar verkeersveiligheid en verkeersstromen. Op basis daarvan is een plan gemaakt. Daarna was er nog een informatieronde naar de burgers."

Het klopt dat het vaak duurt tot het moment dat je effectief een maatregel invoert, vooraleer mensen echt beseffen wat er gaande is

Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen)

Ze benadrukt ook dat die informatieronde meer was dan alleen een flyer in de bus bij de bewoners. "Vorige week nog stond de burgemeester van Schaarbeek op straat uitleg te geven over het plan", zegt Van den Brandt. "Er is veel ingezet op informatie, maar het klopt dat het vaak duurt tot het moment dat je effectief een maatregel invoert, vooraleer mensen echt beseffen wat er gaande is."

Beluister hier het gesprek in "De ochtend":

Meest gelezen