Jelle Engelbosch wordt vervangen door Hilde Vautmans als waarnemend burgemeester. Zij neemt de honneurs tijdelijk waar tot er een nieuwe burgemeester wordt voorgedragen. ©  luc daelemans

Jelle Engelbosch definitief waarnemend burgemeester af, Hilde Vautmans neemt taken over

Jelle Engelbosch is definitief waarnemend burgemeester af door een verduidelijkende brief van minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld). Hij wordt vervangen door tweede schepen Hilde Vautmans (Open Vld). Ze is al de vierde die dit jaar de sjerp mag dragen in Sint-Truiden.

Mark van Luyk

Jelle Engelbosch (N-VA) liet vorige week in de media weten dat hij ontslag zou nemen als schepen en dus ook als waarnemend burgemeester. Vrijdag voegde hij eraan toe dat hij dit voorlopig nog niet had gedaan om te vermijden dat er een vacuüm kwam in de stad. Hij zou zo snel mogelijk ontslag nemen als er een nieuwe burgemeester werd aangesteld door de meerderheid. Engelbosch schreef ondertussen wel een brief naar de gouverneur om zijn voorgedragen benoeming als burgemeester van Sint-Truiden in te trekken en om de benoemingsprocedure stop te zetten.

Die niet­-benoeming is nu ook bekrachtigd door een ministerieel besluit en daardoor wordt de weg vrijgemaakt voor een akte van voordracht voor een nieuwe kandidaat-burgemeester. “Gelet op de bepalingen in artikel 62, derde en vierde lid, heeft de beslissing tot niet-benoeming van de burgemeester tot gevolg dat betrokkene tijdens dezelfde bestuursperiode het ambt van burgemeester niet kan waarnemen. De volgende schepen in rang wordt bijgevolg waarnemend burgemeester”, verduidelijkt Somers in een begeleidende brief.

Engelbosch is dus waarnemend burgemeester af en wordt vervangen door tweede schepen Hilde Vautmans (Open Vld). Zij zal de honneurs tijdelijk waarnemen tot de meerderheid een nieuwe burgemeester heeft aangeduid. Of Engelbosch nu ook al ontslag heeft genomen als schepen was woensdagavond nog niet duidelijk, maar dat gaat wel gebeuren volgens de N-VA’er. “Uiteraard, ik ben een man van mijn woord.”

Wisselmeerderheid?

“Mijn aanstelling als waarnemend burgemeester is decretaal bepaald, in afwachting van de eedaflegging van een nieuwe burgemeester”, reageert de nieuwe waarnemend burgemeester Hilde Vautmans. Na Ingrid Kempeneers (cd&v), Veerle Heeren (cd&v) en Jelle Engelbosch (N-VA) is ze al de vierde burgemeester dit jaar in Sint-Truiden. Maar ook deze passage zal tijdelijk zijn. Vautmans zegt dat de taak te zwaar is om te combineren met haar job als Europees Parlementslid. “Ik zal er in deze periode alles aan doen om een goed bestuur voor Sint-Truiden te garanderen. Wij praten nu constructief verder hoe we het vertrouwen kunnen herstellen tussen de partijen onderling en met de burgers. Ik hoop dat we snel dit moeilijke hoofdstuk achter ons kunnen laten en ons kunnen focussen op een goede begroting, het aanpakken van de gevolgen van de energiecrisis en een sterk beleid voor onze stad. Sint-Truiden moet terug in het nieuws komen met zijn troeven.”

De gesprekken worden momenteel gevoerd binnen de meerderheid, maar ook een wissel-meerderheid behoort tot de mogelijkheden. Dat kan er zelfs eentje worden zonder cd&v en N-VA als naast de grootste oppositiepartij Vooruit ook Groen en de onafhankelijke raadsleden mee in bad stappen. “Het wordt in ieder geval tijd dat de meerderheid de knoop doorhakt”, zegt Ludwig Vandenhove van Vooruit. “Wij willen aan elke constructieve oplossing meewerken. Onze voorwaarden zijn: duidelijkheid over de financiële toestand van de stad en spreken over een beperkt beleidsprogramma voor de komende periode tot aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2024.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer