"Geen aanwijzingen van doofpotoperatie": rapport regeringscommissaris positief over aanpak KU Leuven in verkrachtingszaak

De KU Leuven heeft wel degelijk correct gehandeld in verband met de verkrachtingszaak waarbij vorige week een professor pedagogie is veroordeeld. Dat blijkt uit het rapport van de regeringscommissaris, dat VRT NWS heeft kunnen inkijken. Daaruit blijkt dat er geen aanwijzingen zijn voor een doofpotoperatie en dat de KU Leuven de zaak heeft behandeld met respect voor de privacy van het slachtoffer. 

Vorige week is een oud-hoogleraar aan de KU Leuven veroordeeld tot 54 maanden cel  voor de aanranding, verkrachting en belaging van een studente. In 2016 randde hij de studente aan. De man is aangehouden en moet een schadevergoeding van 27.000 euro betalen aan het slachtoffer. 

De bescherming van het slachtoffer loopt als een rode draad door dit dossier

"Er zijn geen aanwijzingen gevonden van een doofpotoperatie", stelt het rapport letterlijk. Toen de verkrachtingszaak bekend raakte, heeft Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) aan de regeringscommissaris bij de KU Leuven een rapport gevraagd. Het doel: nagaan of alles correct verlopen is.

"De bescherming van het slachtoffer loopt als een rode draad door dit dossier", schrijft de regeringscommissaris. Volgens hem heeft de KU Leuven de zaak volgens de vastgestelde procedures behandeld zodra er een melding was gebeurd, rekening houdend met de vertrouwelijkheid waarop melder en slachtoffer hadden aangedrongen.

BEKIJK - "We moeten ervoor zorgen dat slachtoffers maximaal beschermd worden", zegt minister Ben Weyts:

Videospeler inladen...

Meer in het algemeen wil ik vermelden dat een hoger onderwijsinstelling niet het parket, noch een onderzoeksrechter noch een strafrechter is

"KU Leuven werd herhaaldelijk gevraagd door het parket en de onderzoeksrechter om te wachten met acties t.a.v. de prof in kwestie om deze niet te alarmeren en nog noodzakelijke onderzoeksmaatregelen niet te doorkruisen", aldus het rapport. "KU Leuven heeft het tuchtrecht geactiveerd t.a.v. de betrokken prof zodra de klacht werd geformaliseerd."

De regeringscommissaris maakt het onderscheid tussen de KU Leuven als onderwijsinstelling en het justitieapparaat. "Meer in het algemeen wil ik vermelden dat een hoger onderwijsinstelling niet het parket, noch een onderzoeksrechter noch een strafrechter is."

BEKIJK - "Uit het rapport blijkt dat de KU Leuven alle mogelijke procedures gevolgd heeft en altijd in het belang van het slachtoffer gehandeld heeft", legt Anne Vanrenterghem uit in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Het principe van vertrouwelijkheid en de mogelijkheid van anonimiteit zijn voor mij wezenlijk in dergelijke dossiers

Afgelopen zondag kondigde Vlaams minister van Justitie, Handhaving en Toerisme Zuhal Demir (N-VA) aan dat ze 1,4 miljoen euro aan subsidies voor de KU Leuven wil opschorten. Ze eist duidelijkheid van de rector over de verkrachtingszaak. "Je kan het als grootste universiteit van het land niet maken om op de eerste rij te staan voor Vlaamse subsidies, maar je te verstoppen voor het opnemen van je maatschappelijke verantwoordelijkheid", vindt Demir.

"Het principe van vertrouwelijkheid en de mogelijkheid van anonimiteit zijn voor mij wezenlijk in dergelijke dossiers", schrijft de regeringscommissaris. "De melder moet zich gegarandeerd voelen van confidentialiteit, om te durven spreken/melden."

Meest gelezen