VIDEO. Deze pup heeft amper enkele maanden de tijd om zich te bewijzen als drugshond

Hondenmeester Patrice van de Leuvense politie heeft er een hondje bij. De speelse pup Beau moet nog veel leren, want als ze binnen enkele maanden niet goed genoeg blijkt voor de harde opleiding tot drugshond, moet ze weg.

HANNELORE SMITZ

Amper acht weken oud is ze, maar nu al staat Beau een belangrijke toekomst te wachten. De pup is immers uitgekozen door hondenmeester Patrice van de Leuvense lokale politie. “Momenteel hebben we bij de lokale politie één drugshond, onze Joy”, zegt Patrice. “Die is nu zes, dus we moeten rekening houden met het feit dat ze kan wegvallen. Daarom ben ik zelf begonnen met de zoektocht naar een pup die Joy kan opvolgen.”

Loterij

Een goede pup kiezen, is volgens Patrice een loterij. Hij ging voor een kruising tussen een Mechelse en Duitse herder. “Dat zijn rassen die alles hebben om een goede drugshond te worden, maar dan nog hangt alles af van het karakter van het dier”, zegt Patrice. “Beau is niet de eerste pup die ik probeer op te leiden. De vorige leek de sterkste uit het nest, maar had uiteindelijk niet het doorzettingsvermogen. Als ze iets moest zoeken en het niet vond, gaf ze op. Na negen maanden heb ik de knoop moeten doorhakken. Ze zou nooit een goede drugshond worden, dus heb ik haar afgestaan. Hopelijk doet Beau het wel goed.”

De eerste maanden moet Beau leren wat elke jonge hond moet leren: sociaal zijn en bevelen gehoorzamen. Patrice geeft ook extra aandacht aan de gewenning. Zo gaat hij met haar naar drukke plaatsen zoals het station, zorgt hij dat ze tegen veel lawaai kan en laat hij haar op allerlei gladde, ruwe, hoge en lage oppervlakken springen. “Ze mag geen schrik hebben en moet een serieuze zoekdrift hebben”, zegt Patrice. “Terwijl ik haar dat leer, dienen we een aanvraag in voor de opleiding tot drugshond. Beau moet goed genoeg zijn tegen de tijd dat er plaats is, vermoedelijk binnen ongeveer een jaar.”

Pas tijdens die externe opleiding leert Beau de geur van drugs echt kennen. “In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, maken we de honden niet verslaafd aan drugs”, zegt Patrice nog. “We leren ze dat ze beloond worden als ze bij de geur van drugs een bepaald signaal geven. Pas als Beau de juiste zoekdrift en dat signaal onder de knie heeft, kan ze Joy opvolgen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen