Deze dranken mag je onder de 18 jaar niet meer kopen

© VUM

Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) start met een aantal maatregelen om problematisch alcoholgebruik gericht aan te pakken. Jongeren tussen 16 en 18 jaar oud mogen enkel nog bier of wijn drinken, en bijvoorbeeld geen alcoholische aperitieven meer.

tg

De eerste nieuwe maatregel verduidelijkt de wetgeving over alcoholgebruik door jongeren tussen 16 en 18 jaar oud. Horecazaken of winkels zullen aan die jongeren enkel nog bier en wijn mogen verkopen en d geen alcoholische aperitieven meer. Het gaat dan onder meer om breezers.

De overheid zal ook strenger toezien op reclame voor alcoholhoudende producten, gericht op minderjarigen. De Federale Overheidsdienst Volksgezondheid zal een zitje krijgen in de Jury voor Ethische Praktijken (JEP). Elke grote reclamecampagne over alcoholhoudende producten op tv of radio, die gericht is op minderjarigen zal op voorhand aan de JEP moeten worden voorgelegd.

Leeftijdsslot

Minister De Block drijft tot slot de controles op de automaten met alcoholische dranken op. Deze automaten moeten volgens de wet een leeftijdsslot hebben dat enkel met een identiteitskaart kan geopend worden. Door meer controles wil de minister ervoor zorgen dat alle automaten een geldig en werkend leeftijdsslot gebruiken.

De drie nieuwe maatregelen komen bovenop alle andere acties uit het alcoholplan waarover federale en gemeenschapsministers momenteel nog steeds overleg plegen.

Sommige maatregelen van het actieplan zijn al uitgevoerd of starten in de loop van 2017. Maatregelen waarvoor wetgevend werk nodig is zoals de bier- en wijnmaatregel, zullen tegen eind 2017 of in de loop van 2018 kunnen ingaan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen