“Door hond toegetakeld meisje betrad manege mogelijk zonder toestemming”

© AP

Het meisje dat in 2014 lelijk werd toegetakeld door een hond in een manege in Lanaken, was daar mogelijk zonder toestemming binnengekomen toen de manege nog gesloten was. Dat zei de vroegere uitbaatster van de manage tijdens de rechtzaak. De ouders van het kind reageerden verbogen.

Vorig jaar vorderde de procureur al gevangenisstraffen van zes maanden en 600 euro voor de twee toenmalige uitbaters van de manege. De zaak werd uitgesteld zodat een deskundige de aangerichte schade kon bepalen.

Kyana en haar ouders arriveerden op 22 maart 2014 een halfuur voor haar paardrijles begon aan de manege. Volgens de eigenares, die toen niet aanwezig was, waren de hoofdingang en de cafetaria toen nog gesloten. Aan de rechter vertelde ze dat het de gewoonte was dat iedereen in de cafetaria samenkwam, en dat de paarden dan onder begeleiding werden klaargemaakt voor de les. Kyana zou de manege zonder toestemming via een zijingang hebben betreden, zei de eigenares, waarop de ouders van het meisje erg verbolgen reageerden.

Verschillende operaties

Voor de openingsuren waren in de manege altijd honden aanwezig. Die moesten de paarden beschermen, omdat er in die tijd heel wat paardendiefstallen gebeurden en paarden verminkt werden door een dierenbeul. De honden werden pas opgesloten in hun kooi wanneer de manege openging voor het publiek.

Toen het meisje en haar ouders die bewuste dag de manege betraden voor de openingsuren, liepen de honden dus nog los. Een bordeauxdog liep naar het toen achtjarige meisje en verminkte haar voor het leven. Ook na verschillende operaties lijdt het kind nog altijd erg onder de gebeurtenissen.

Volgens de aangestelde deskundige kan het nog jaren duren vooraleer alle gevolgen van het incident duidelijk worden, omdat het meisje nog niet in de puberteit zit. Voor haar achttiende verjaardag kan er niet begonnen worden aan de reconstructie van haar linkerborst. De advocaat van de ouders vraagt daarom een provisionele schadevergoeding.

Enkele maanden na het bijtincident werd opnieuw een kind in de manege in het gezicht gebeten door een hond. Gelukkig waren daar de gevolgen niet zo ernstig.

Het vonnis in de zaak rond Kyana volgt op 21 april.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen