Luxejacht "Nord"
TVB

Zuid-Afrika laat gesanctioneerd Russisch superjacht aanmeren: "Moeten ons niet houden aan sancties opgelegd door VS en EU"

Zuid-Afrika laat het superjacht van een gesanctioneerde Russische oligarch toch aanmeren, dat heeft een woordvoerder van de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa bevestigd. "Zuid-Afrika heeft geen wettelijke verplichting om zich te houden aan sancties opgelegd door de VS en de EU", klonk het nog bij de woordvoerder. Oligarch Alexei Mordashov is een trouwe bondgenoot van de Russische president Vladimir Poetin en een van de rijkste mannen van Rusland. 

Het onderwerp van discussie is "The Nord", een superjacht van 521 miljoen dollar van de Russische oligarch Mordashov. De oppositie in Zuid-Afrika drong er begin deze week op aan om het luxejacht van 141 meter van de oligarch in beslag te nemen. Westerse landen en hun bondgenoten hebben sinds de invasie van Rusland in Oekraïne aan meer dan 1.000 Russische individuen en bedrijven sancties opgelegd. 

Maar een woordvoerder van de Zuid-Afrikaanse president zag "geen reden" om zich aan de westerse sancties te houden. "Zuid-Afrika heeft geen wettelijke verplichting om zich te houden aan sancties opgelegd door de VS en de EU", verklaarde woordvoerder Vincent Magwenya aan de Zuid-Afrikaanse pers. 

"De verplichtingen van Zuid-Afrika hebben alleen betrekking op de sancties die specifiek door de Verenigde Naties zijn aangenomen", aldus Magwenya. Hij zei voorts dat oligarch Mordashov niet onder die VN-sancties valt.

Luxejacht "Nord"
TVB

Zuid-Afrika vermijdt veroordelen van Rusland

Zuid-Afrika heeft tot nu geprobeerd Rusland niet rechtstreeks te veroordelen of te bekritiseren. Ook bij verschillende VN-stemmingen, die de invasie van Rusland in Oekraïne veroordelen, heeft het zich onthouden. Het land roept ook op om via overleg het conflict te beëindigen.

Maar niet heel Zuid-Afrika is het daarmee eens. De burgemeester van Kaapstad en lid van de oppositie, Geordin Hill-Lewis, had er bij zijn ambtenaren begin deze week op aangedrongen om het superjacht niet te laten aanmeren in zijn stad. 

"Het moet worden gezegd dat tot nu toe het buitenlandse beleid van ons land met betrekking tot de illegale, imperialistische oorlog van Rusland niets minder dan beschamend is geweest", voegde Hill-Lewis eraan toe in een latere verklaring. 

"Dit is een kans om een aantal van die beoordelingsfouten te corrigeren en om op te komen voor wat juist is." Hill-Lewis verwijt de president dat hij te laks optreedt tegen fraudeurs en nu ook tegen personen die hun sanctie proberen te ontduiken.

Luxejacht mocht ook aanmeren in Hongkong

Het schip is twee weken geleden vertrokken vanuit Hongkong, de speciale bestuurlijke regio van China, en wordt op 9 november verwacht in Zuid-Afrika. Dus ook Hongkong liet de gesanctioneerde Russische oligarch aanmeren.

De leider van Hongkong, John Lee, had een gelijkaardige reden als Zuid-Afrika: "We kunnen niets doen zonder wettelijke basis". Volgens Lee houden ze rekening met VN-sancties, maar niet  met "unilaterale" sancties opgelegd door "individuele rechtsgebieden".

De VS heeft daarop Hongkong verweten dat het functioneert als "veilige haven" voor gesanctioneerde individuen. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de opmerkingen van de VS niet correct en "misleidend".

Wie is Mordashov, eigenaar van dit extravagant luxejacht?

Mordashov is een van de rijkste mannen van Rusland. De 57-jarige oligarch bouwde een fortuin van zo'n 29,1 miljard dollar op vooral via zijn staal- en mijnbouwbedrijf Severstal.

Russische oligarch Alexei Mordashov

Bij de start van de oorlog werd Mordashov onderworpen aan een uitgebreid sanctiepakket door zijn banden met de Russische president Vladimir Poetin. Zowel van de VS, het VK en de EU kreeg hij sancties opgelegd. Maar de miljardair heeft de beschuldigingen steeds ontkend. Hij zei dat hij niet betrokken is bij de Russische politiek en weinig invloed heeft op het Kremlin.

Mordashov is eerder al een van zijn kleinere jachten kwijtgeraakt door de westerse sancties. "Lady M" werd in maart door de Italiaanse politie in beslag genomen. Maar "The Nord" wordt beschouwd als zijn grootste jacht. Het superjacht is groter dan een voetbalveld, en zou onder meer een gigantisch zwembad, sportcentra en twee helikopters aan boord hebben. Het wordt door magazine Forbes beschreven als een van 's werelds meest extravagante jachten.

Luxejacht "Lady M"
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved
Luxejacht "Lady M" in Italië
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen