Groen licht voor overlevering verdachten ontvoering Vincent Van Quickenborne

©  ANP / REMKO DE WAAL

De vier verdachten van de ontvoering van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne kunnen snel terug in België zijn. Binnen de tien dagen worden ze allicht overgeleverd.

Van onze redacteur in Amsterdam Mark Eeckhaut

De Amsterdamse rechtbank stemde deze namiddag in met de overlevering van drie mannen die op 22 september een poging zouden hebben gedaan om in Kortrijk de minister van Justitie te ontvoeren. Hun advocaat Kenneth Jap-a-Joe zag geen reden om zich tegen de overlevering te verzetten.

De vierde verdachte Mohammed E.Y. (21) verschijnt morgen pas. Maar zijn Belgische advocaat Thomas Gillis verzet zich niet tegen de overlevering. Dat betekent dat de vier verdachten binnen de tien dagen in België moeten zijn. Ze worden verdacht van poging tot ontvoering en deelname aan een criminele organisatie.

De rechter op de zitting in Amsterdam bevestigde dat in de vraag tot overlevering van het Belgische federale parket stond dat de Belgische federale politie informatie had gekregen dat er ‘vanuit het drugsmilieu een poging zou komen om in Kortrijk een minister te ontvoeren’. Daarom waren er op 22 september extra politiecontroles in Kortrijk.

Op die dag reden de vier Nederlanders in twee auto’s naar Kortrijk. Na een politiecontrole sloegen ze op de vlucht in een Renault Clio van één van hen.

In een gestolen Renault Megane die ze in een wijk achterlieten, vonden de speurders een dag later een machinegeweer, twee pistolen en spanbandjes. De informatie klopte, beseften de speurders: een drugsbende had het op de minister gemunt.

Drie verhalen

Op de zitting vandaag werd niet over de grond van de feiten beslist, maar drie verdachten gaven wel een beetje uitleg. Ze disten daarbij elk een ander verhaal op. Ze zeiden elkaar niet te kennen, maar ze komen wel alle vier uit Den Haag.

De eerste van de drie die vandaag in Amsterdam voor de rechtbank verscheen, beantwoordt volledig aan het type dat door de drugsmaffia wordt ingezet om vuile klussen op te knappen. Jong en duidelijk niet op de hoogte van de impact van zijn daden. ‘Ik ben hard geschrokken van wat er is gebeurd’, zei Farzat J. (20). ‘Ik ben niet met die intentie naar België gegaan. Ik ben naar België gegaan om in Antwerpen iets te drinken met een vriend. Ik schrik hiervan. Ik heb al slapeloze nachten gehad. Ik werkte van 9 tot 5 op kantoor en nu zit ik hier in de gevangenis.’

‘Kan ik nog even mijn ouders achteraan in de zaal knuffelen’, vroeg J., braaf gekleed in een vest en kostuumbroek, aan de rechter toen die zijn uitlevering goedkeurde. Maar de rechter weigerde.

De tweede verdachte Abdellatif M. (49) beperkte zijn optreden in de rechtbank tot een korte quote. ‘Van die feiten zoals ze hier worden weergegeven, klopt niks. Ik zou mijn vriend “slager” meenemen naar België want de vriend van “slager” moest daar een auto neerzetten.’ Dat is alles.

De derde verdachte Leonard Domingo D.S (29) had nog een andere uitleg. ‘Ik moest een auto naar België brengen voor 500 euro. Ik had dat geregeld via Snapchat. Er reed de hele tijd een Renault Clio achter ons aan, maar ik weet niet wie in die auto zat.’

Zodra ze in ons land zijn, zullen de vier pas echt uitgebreid verhoord kunnen worden. Ze riskeren tot 28 jaar cel.