James Arthur Photography

Rutten (Open VLD) scherp voor aanpak minister Demir (N-VA) in verkrachtingszaak: "Sorry van minister is op zijn plaats"

Vlaams Parlementslid Gwendolyn Rutten (Open VLD) heeft geen goed woord over voor de manier waarop Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) de KU Leuven heeft aangepakt over de afhandeling van een verkrachtingszaak. Daarin is vorige week een professor pedagogie veroordeeld. Demir heeft een subsidie aan de KU Leuven opgeschort omdat ze vindt dat de universiteit over de zaak niet of onvoldoende heeft gecommuniceerd. Rutten vindt die gang van zaken niet kunnen.

"Het is wel zo in een rechtsstaat dat je je als minister - zeker als minister van Justitie - te houden hebt aan de spelregels van die rechtsstaat", zegt Rutten in "Villa Politica". "Het kan dus niet zomaar dat je zelf naar eigen goeddunken in een zaak inbreekt en je opstelt alsof je daar een mening over mag geven, geld kan uitdelen of geld kan inhouden, vinden dat je in de plaats van de rechter mag oordelen, ..."  

BEKIJK - Ging Vlaams minister Zuhal Demir haar boekje te buiten? De zaak was voer voor discussie in het Vlaams Parlement:

Videospeler inladen...

Ze heeft de media gebruikt om haar verontwaardiging te uiten en daarmee heel veel mensen verdacht gemaakt die dat niet verdienen

Vlaams Parlementslid Gwendolyn Rutten (Open VLD)

Vanmorgen is het rapport van de regeringscommissaris van de KU Leuven bekend geraakt, en daaruit blijkt dat er in verband met de verkrachtingszaak geen sprake is geweest van een doofpotoperatie door de universiteit. "Het is dankzij de opstelling van de KU Leuven, de medewerking met het gerecht, het respect voor het vertrouwen van het slachtoffer, dat deze dader veroordeeld is", zegt Rutten. 

Ze verwijt de minister dat ze zondag een "Zuhalleke" heeft gedaan. "Ze heeft de media gebruikt om haar verontwaardiging te uiten en daarmee heel veel mensen verdacht gemaakt die het helemaal niet verdienen om verdacht gemaakt te worden."

BEKIJK - Gwendolyn Rutten haalt uit naar minister Zuhal Demir in "Villa Politica".

Videospeler inladen...

We gaan in de loop van de komende weken verder bekijken hoe we daarmee omgaan

Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA)

Dat Demir in haar hoedanigheid van minister van Toerisme vervolgens beslist om een subsidie van 1,4 miljoen euro aan diezelfde KU Leuven te schrappen - op te schorten is eigenlijk een betere omschrijving - vindt Rutten evenmin kunnen. "Je mag al helemaal de indruk niet geven, vind ik, dat je als een Romeinse keizer op een pot geld zit en die pot geld naar eigen goeddunken kan inzetten." 

Rutten vindt een sorry van minister Demir hier gepast en vraagt zich ook af hoe het nu zit met die subsidies aan de KU Leuven, nu is gebleken dat de universiteit eigenlijk weinig of niets te verwijten valt. Ze stelde die vragen ook aan de minister tijdens het vragenuurtje in het Vlaams Parlement.

"Ik vind het niet erg om sorry te zeggen tegen alle slachtoffers die we niet hebben kunnen beschermen", antwoordde minister Demir enigszins naast de kwestie. Ze had het in algemene termen over hoe belangrijk het is om slachtoffers van seksueel misbruik te erkennen in hun slachtoffer zijn, al erkent ze dat er een "spanningsveld bestaat tussen tuchtrechterlijk en gerechtelijk onderzoek".

Ook over de 1,4 miljoen euro subsidies bleef de minister vaag. "We gaan in de loop van de komende weken verder bekijken hoe we daarmee omgaan", zegt ze vandaag. Ze gebruikt ook niet langer het woord "schrappen", maar heeft het over "on hold gezet".

BEKIJK - Vlaams minister Zuhal Demir lijkt in het Vlaams Parlement vooral rond de hete brij te draaien.

Videospeler inladen...

U bent minister, en een minister moet de rechtsstaat naleven. Als u vindt dat u dat niet moet doen, moet u geen minister zijn

Vlaams Parlementslid Gwendolyn Rutten (Open VLD)

Gwendolyn Rutten blijft wat op haar honger zitten. "Ik denk dat dit sorry  heel ruim bekeken mag worden met betrekking tot het in het wilde weg verklaringen afleggen in een delicate zaak", beet ze de minister toe.

"Bespaar mij uw emotionele oproep", besloot ze haar tussenkomst. "U bent minister, en een minister - zeker een minister van Justitie - moet de rechtsstaat naleven. Als u vindt dat u dat niet moet doen, moet u geen minister zijn. Dan wordt u burger en kan u zeggen wat u wil."

Rutten kreeg applaus vanop de oppositiebanken en van haar eigen partij. Het lijkt erop dat de demarche van minister Demir heeft geleid tot enig ongenoegen in de rangen van de Vlaamse meerderheid.

BEKIJK - Voor Gwendolyn Rutten zijn de antwoorden van de minister onvoldoende.

Videospeler inladen...

Meest gelezen