Nederlandse verdachten van ontvoeringspoging Van Quickenborne worden overgeleverd aan België

De vier mannen die mogelijk van plan waren om minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) te ontvoeren, zullen worden overgeleverd aan België. Dat heeft de rechtbank van Amsterdam zojuist beslist. De verdachten werden vorige maand opgepakt in Nederland en verzetten zich aanvankelijk tegen een overlevering. Binnen de tien dagen zullen de vier mannen naar ons land worden gebracht om te worden verhoord over de ontvoeringspoging. Hun eventuele straf mogen ze in Nederland uitzitten. 

Vorige maand werden vier mannen uit Nederland opgemerkt vlak bij het huis van minister Van Quickenborne, kort nadat bekend raakte dat er plannen waren vanuit het drugsmilieu om hem te ontvoeren. Even later wordt ook een auto met wapens en hechtbandjes gevonden. De vier mannen kunnen al snel worden opgepakt in Nederland. 

BEKIJK - Volgens de rechter van de internationale rechtshulpkamer in Amsterdam zijn er geen bezwaren om de verdachten over te leveren aan België:

Videospeler inladen...

Drie van de vier verdachten zijn vandaag voor de Internationale Rechtshulpkamer van de rechtbank van Amsterdam verschenen. Die moest zich buigen over de vraag of de mannen aan België mogen worden overgeleverd, om hen hier te ondervragen. De vier mannen verzetten zich daartegen. De vierde verdachte had al laten weten dat hij intussen akkoord gaat met een overlevering.

"De advocaat van de drie andere bleek vandaag geen bezwaren te hebben tegen een overlevering, omdat aan alle wettelijke voorwaarden is voldaan", zegt VRT NWS-journalist Philip Heymans vanuit de rechtbank in Amsterdam.

"Er is de garantie dat ze niet op de grond moeten slapen, drie vierkante meter persoonlijke ruimte krijgen plus sanitair en dat ze hun eventuele straf in Nederland mogen uitzitten."

Omdat de vierde verdachte sowieso geen bezwaren meer had, wordt ook hij overgeleverd aan België. Tegen de beslissing van de Internationale Rechtshulpkamer is geen beroep mogelijk en de overlevering moet binnen de tien dagen uitgevoerd worden.

BEKIJK - "Alle vier de verdachten moeten binnen de tien dagen overgeleverd worden aan ons land", legt Fatma Taspinar uit in "Het journaal":

Videospeler inladen...

De drie verdachten beweren dat ze niks weten over een ontvoering van een minister

Philip Heymans, journalist VRT NWS

De drie mannen die vandaag voor de rechter zijn verschenen, blijven beweren dat ze nooit van plan zijn geweest om minister van Quickenborne te ontvoeren. "Eén van de drie, een jonge twintiger, vertelde aan de rechter dat hij gewoon wilde uitgaan", zegt Philip Heymans. 

"De tweede zei dat hij via sociale media de vraag had gekregen om een auto naar België te brengen in ruil voor 500 euro. De derde zei dat hij gevraagd was om mee te rijden om die auto naar België te brengen. Over een ontvoering van een minister weten ze niks."

Meest gelezen