© Wim Kempenaers, DBA, WAS, Dirk Kerstens, Belga

Weer een zonnig weekend op komst: deze tien dingen kan je doen met je gezin

De lente is in het land, het weer is - alvast dit weekend - navenant. Niets beter dan een uitstap of dagtrip in de openlucht. Wandelen, golfen, sightseeing, een rondvaart op de Schelde en gewoon relaxen in een park: in Antwerpen is the sky the limit. Wij zetten tien leuke weekendtips op een rij.

peter briers

1. Ruienwandeling

Wat: De ruien zijn de schaduw van een steenrijk verleden boven de grond. De Gezinsbond van Wilrijk verkent zondag het ondergrondse gangenstelsel. “Een professionele gids brengt deelnemers tot in de donkerste hoeken van dit stukje patrimonium. Na een boottochtje wandelen we in het halfduister verder langs overdekte vlieten, vesten en sluizen. De Middeleeuwse gewelven onthullen stap voor stap hun geheimen”, blikt een medewerker vooruit. Een lange broek en wandelschoenen zijn aanbevolen.

Wanneer: Zondag 26 maart, van 14.30u tot 16.30u. Tickets kosten 14 euro.

Info: www.gezinsbond.be/wilrijk

© Stefan Dewickere

2. Kunsthemel Middelheimpark

Wat: In het openluchtmuseum kan je wandelend of fietsend slalommen tussen 100 jaar aan beeldhouwkunst. Je kan er picknicken op een grasveldje, naast een Rodin of een Panamarenko. Kinderen kunnen ravotten in het groen, badmintonnen of een rondje joggen tussen de beelden. Als extraatje kan je in het Middelheimmuseum tot 2 april kennismaken met het eigenzinnige oeuvre van de Zwitserse kunstenaar Roman Signer. De beeldhouwer verenigt op unieke wijze poëzie, wetenschap en actie.

Wanneer: Dagelijks, van 10u tot 17u. De toegang is gratis.

Info: www.middelheimmuseum.be

© Wim Kempenaers

3. Ontspannen in het Rivierenhof

Wat: Het Rivierenhof is de groene long van Antwerpen, ideaal om in te wandelen, fietsen, joggen of gewoon te genieten van de natuur. Ouders met kinderen kunnen een bezoek brengen aan de kinderboerderij en vervolgens op het terras van het kasteel genieten van een drankje en een hapje. Zin in een bakje troost, dan is er Bar Stark, een sfeervolle koffiebar.

Wanneer: De kinderboerderij is elke zondag geopend van 13u tot 17u. De toegang is gratis.

Info: www.provincieantwerpen.be

© DBA

4. De Botanische Tuin

Wat: De Plantentuin is een verborgen juweeltje midden in het centrum, met uitzonderlijke bomen en struiken, geneeskrachtige kruiden en een serre met uitheemse planten en cactussen. Je kan er een boek lezen op een van de bankjes of jezelf neervlijen in het malse gras. De vijver en mini-waterval zijn het ideale decor voor een korte of lange pauze.

Wanneer: Op vrijdag, zaterdag en zondag, telkens van 8u tot 17.30u. De toegang is gratis.

Info: www.visitantwerpen.be

© WAS

5. Stadspark

Wat: Een feeëriek stukje groen aan de Rubenslei en de Van Eycklei, dichtbij de winkelstraten en het stadscentrum. Dit driehoekige park in Engelse landschapsstijl biedt naast een leuke plek om te joggen ook een speeltuin, een skatepark en talloze picknickplekjes. Je kan er kuieren over de houten hangbrug of konijnen spotten. Het park grenst aan de Joodse wijk en is even divers als Antwerpen zelf.

Wanneer: Dagelijks. De toegang is gratis.

Info: www.antwerpen.be

© RR

6. Markten bij de vleet

Wat: Het aantal wekelijkse markten in de stad is niet op één hand te tellen. De Vogelmarkt (zondag van 8u tot 13u) grossiert in antiek, textiel en bijouterie, de exotische markt (zaterdag van 8u tot 16u) in lokale, Marokkaanse, Turkse en zuiderse specialiteiten. Elke zaterdag en zondag - telkens van 9u tot 17u - vindt aan de Lijnwaadmarkt (zaterdag) en Sint-Jansvliet (zondag) aan antiekmarkt plaats. Aan het Falconplein kan je elke zondag van 8u tot 16u terecht voor producten met een biokwaliteitslabel.

Wanneer: Op verschillende dagen en locaties (zie boven).

Info: www.allesoverantwerpen.nl

© Dirk Kerstens

7. Rondvaart in de haven

Wat: Om de haven te verkennen blijft een boot het beste alternatief. Deelnemers kunnen zien in welke mate de haven gegroeid is. De boot vertrekt in de oude stadshaven aan het Kattendijkdok. Even verderop passeert hij al meteen een aantal zeereuzen.

Wanneer: Op zaterdag en zondag (tijdens de maand maart) van 13u tot 14.30u en van 15.15u tot 16.45u.

Info: www.janplezier.be

© Jan Van der Perre

8. Citygolf

Wat: Al golfend ontdek je de hotspots en enkele verborgen plekjes van Antwerpen. In tegenstelling tot klassieke golf speel je bij City Golf niet naar een hole, maar naar een standbeeld, zitbank of een fontein. Elke sessie begint met een initiatie. Daarna neemt een instructeur de deelnemers mee door de stad. De focus ligt op het golfspel en op een speelse kennismaking met Antwerpen. City Golf is een groepsactiviteit (vanaf vier personen) en is ook geschikt als teambuilding.

Wanneer: Een rondje City Golf kan van maandag t.e.m. zondag, het hele jaar door. Deelnemers bepalen zelf de datum en het startuur. Vooraf te reserveren.

Info: www.city-golf.be

© pvw

9. Wandelingen

Wat: De stad biedt een heleboel thematische wandelingen, al dan niet begeleid. Erg in trek is de Rubenswandeling. Met de handige Rubens-wandelgids op zak ontdek je het leven van Rubens en zijn tijdgenoten, aan de hand van de zeven hoofdzonden en deugden. De gids is voor 3,5 euro verkrijgbaar aan de infobalies van Visit Antwerpen en in het MAS. Het district Berchem gaat dan weer prat op haar wandelbrochure ‘Zurenborg: wandelen langs villa’s en paleizekes’. De wandeling verkent de mooiste straten van de wijk Zurenborg, met de Cogels-Osylei op kop. De wandeling (1,9 km) duurt 2,5 uur en vertrekt aan de Draakplaats.

Wanneer: Dagelijks, aan de hand van de aan te kopen wandelgids.

Info: www.visitantwerpen.be

© BELGA

10. Lekker Antwerps

Wat: Deelnemers proeven van Antwerpse specialiteiten tijdens een wandeling langs de belangrijkste bezienswaardigheden in het centrum van de stad: van Filet d’Anvers tot een Antwerps handje, van het wereldberoemde Roggeverdommeke tot het lekkerste Belgisch bier. Dat alles wordt gecombineerd met leuke verhalen en historische anekdotes over Antwerpen en zijn inwoners.

Wanneer: Zaterdag 25 maart, van 15.30u tot 17.30u. Vertrek aan de Groenplaats.

Info: www.vizit.be

© Dirk Kerstens

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER