©  BELGA

Fernand Huts: “Vernietiging erkenning havenarbeiders heeft geen gevolgen voor ons”

De Raad van State heeft de wet-Major, die de havenarbeid regelt, woensdag terug naar de regeringstafel gestuurd. Dat gebeurt zes jaar nadat ondernemer Fernand Huts van het logistieke bedrijf Katoen Natie de regels rond havenarbeid had aangevochten. “Maar voor ons verandert deze vernietiging niets. Wij werken al lang met bedienden in havengebied, en dus niet met erkende havenarbeiders”, zegt hij.

Christof Willocx

Fernand Huts zit op dit ogenblik in de Verenigde Staten. Hij kreeg het nieuws over de vernietiging van de wet-Major te horen toen hij in de douche wilde stappen, net voor zijn ontbijt. “Ik heb het arrest dus nog niet kunnen bekijken. Ik moet hier nog over bellen met mijn advocaat”, zegt Fernand Huts. “Het is duidelijk dat de federale regering nu terug naar de tekentafel moet. Toenmalig federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) heeft de wet-Major in 2016 aangepast, maar is duidelijk mislukt in zijn opzet. Er zal nu een nieuwe regeling moeten komen.”

LEES OOK. Raad van State trekt streep door regeling havenarbeid: “Wet-Major is strijdig met Europees recht”

Voor Katoen Natie zelf heeft de vernietiging van de wet-Major geen gevolgen. “Dat komt omdat wij al jaren met bedienden in havengebied werken”, zegt Fernand Huts. “Onze mensen steken soutiens en slipjes in enveloppen. Dat is geen havenarbeid en wij werken dus niet met erkende havenarbeiders. De socialistische vakbond heeft daar destijds klacht tegen ingediend, maar dat gebeurde op een moment dat Marc Loridan, de baas van de socialistische vakbond voor dit thema, toen niet in België was. Zonder hem zou die klacht tegen ons er niet zijn gekomen, omdat Loridan wijs genoeg is om te weten dat hij daar geen kans mee zou maken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER