De Backer: ‘Strijd tegen sociale fraude is werk van lange adem’

© BELGAIMAGE

Twee op de drie van de Belgen zouden volgens een onderzoek al sociale fraude hebben gepleegd, al dan niet bewust. Staatssecretaris Philippe De Backer wil mensen bewust maken. ‘En wie bewust de regels overtreedt, pakken we keihard aan.’

Staatssecretaris voor de strijd tegen sociale fraude Philippe De Backer (Open Vld) benadrukt dat sociale fraude niet aanvaardbaar is en somt een reeks speerpunten op van zijn beleid. ‘Het is een werk van lange adem en vraagt een mentaliteitswijziging’, aldus De Backer.

Uit de enquête blijkt dat 64% van de Belgen, bijna twee derde dus, al een vorm van sociale fraude heeft begaan. We maken ons het meest schuldig aan het inschakelen van een huishoudster zonder dat aan te geven (32 procent van de Belgen deed dit al), ons op het werk ziek melden zonder ziek te zijn (24 procent) en extra uren bijklussen (gedeeltelijk) in het zwart. Volgens de programmamakers plegen Walen minder sociale fraude, 56 procent tegenover 69 procent aan de Vlaamse kant.

Vreemd genoeg heeft de Belg niet altijd door dat zijn daden kunnen beschouwd worden als socialefraude: 65 procent van de ondervraagden beweert zelfs nooit socialefraude te hebben gepleegd. Staatssecretaris De Backer is zich er van bewust dat mensen soms sociale fraude plegen zonder dat te weten. Speerpunten in zijn beleid zijn dan ook bewustmaking dat het niet door de beugel kan, maar ook de regels vereenvoudigen en verduidelijken. Het verder verlagen van de loonkost moet er mee voor zorgen dat mensen niet langer sociale fraude plegen om de hoge loonkost te omzeilen.

‘Mensen of bedrijven die bewust en opzettelijk de regels omzeilen, pakken we keihard aan met extra controles’, aldus De Backer. ‘Daarvoor komen er extra inspecteurs op het terrein’. De samenwerking met politie en justitie is intussen ook opgevoerd. ‘Zo haalden we vorig jaar in de strijd tegen sociale fraude bijna 200 miljoen euro op, een record’, weet de staatssecretaris.

Partner Content