© VRT - Sam Van den Brandt

Ook Jeroen Meus schrapt vlees in zijn nieuwste kookboek: waarom zit vegetarisch koken (én eten) zo in de lift?

Wie houdt van een sappige biefstuk of een vol-au-vent op grootmoeders wijze, zal zijn genoegen niet vinden in het nieuwste kookboek van Jeroen Meus. De kok zal vanaf nu niet énkel vegetarisch koken, maar in zijn nieuwste boek - "Groentekost" - staan enkel gerechten zonder vis of vlees. Dat is geen verrassing voor Yves Segers, expert agrarische en voedselgeschiedenis aan de KU Leuven. "Meus volgt het voorbeeld van andere bekende koks zoals Jamie Oliver en Yotam Ottolenghi."

Door "Dagelijkse Kost" in een vegetarisch jasje te steken, gaat Jeroen Meus ook mee met de trend die er in de maatschappij is om meer vegetarisch te eten. "Anderzijds kennen we hem als iemand die heel veel respect heeft voor de traditionele Vlaamse keuken", zegt Yves Segers, expert agrarische en voedselgeschiedenis aan de KU Leuven in "De wereld vandaag" op Radio 1, "en de traditionele Vlaamse warme maaltijd bestaat voor veel mensen nog altijd uit drie elementen: aardappelen, groenten, en een lekker stuk vlees. Daar breekt hij dus wel een cultuur van adviezen die hij de voorbije tien jaar heeft meegegeven aan het Vlaamse publiek."

BELUISTER - Het volledige gesprek met Yves Segers uit "De wereld vandaag":

Veggie is hip

Het feit dat Jeroen Meus mee op de kar springt, toont aan dat vegetarisch eten in de lift zit: "Je ziet dat meer en meer mensen, zeker jongeren, veel meer aandacht hebben dan vroeger voor gezonde voeding", zegt Segers. "De adviezen om minder vlees te eten, dringen bij meer mensen door, en daarom veranderen mensen dan ook hun eetgewoonten. Jeroen Meus voelt aan dat die trend begint te versnellen. Hij wil zijn boodschap kwijt, en wil misschien ook wel boeken verkopen."

"Het aanbod is de laatste 10 à 15 jaar ook sterk veranderd: het is veel makkelijker geworden om vleesvervangers te kopen bijvoorbeeld. Niet alleen in de stad, in een hippe winkel, maar ook in een supermarkt op het platteland kan je seitan en tofu kopen. Daarnaast zijn er hier ook veel meer exotische producten verkrijgbaar, waardoor je meer kan variëren."

"Dat de wereldkeuken meer aan bod komt, merk je ook in klassieke kookboeken. In die keuken is er traditioneel meer aandacht voor groenten. We leren die recepten kennen via kookboeken en tv-programma's, maar ook door op reis te gaan. Een van de vele dingen die Vlamingen interesseren op vakantie, is de lokale eetcultuur leren kennen, en dat brengen we mee naar huis. Al hoeft het ook altijd niet exotisch te zijn: Vlaanderen is ook een tuinbouwregio waar veel groenten geproduceerd worden, ook met die klassieke groenten kan je heel veel gerechten klaarmaken."  

Je bent wat je eet: voor sommige mensen is vegetarisch eten ook een statement

Gezondheid kan dus een motivatie zijn om vegetarisch te eten, maar er zijn natuurlijk nog redenen: "De zoektocht naar iets nieuws, maar ook het klimaat en het wantrouwen van de vleesindustrie dat daarmee gepaard gaat. Daarnaast blijft het spreekwoord gelden: je bent wat je eet. Wat we eten is ook een manier om ons te tonen aan anderen, het is een deel van onze identiteit. Bepaalde mensen kiezen niet alleen voor vegetarische maaltijden omdat ze het lekker vinden, maar ook om een statement te maken dat ze bewust bezig zijn met eten, gezondheid, impact op het klimaat en dergelijke."

Toch blijft het aantal mensen dat altijd of soms vegetarisch eet een minderheid in België. "Dat is zo, maar voor zover ik begrepen heb is het ook niet de bedoeling van Jeroen Meus om mensen te ontmoedigen om vlees te eten. Meer aandacht voor groenten ís belangrijk, want we eten nog altijd veel te weinig groenten per dag. Dat schreven voedingsdeskundigen 100 jaar geleden ook al in hun kookboeken."

Meest gelezen