Brand bij afvalverwerker onder controle, rook blijkt niet giftig

Lanaken

De brand bij afvalverwerker Van Werven op de industriezone Europark in Smeermaas is onder controle. Dat liet de gemeente Lanaken woensdag rond 20.30 uur weten. Verder bevestigde de gemeente dat de enorme rookpluim niet giftig is en alleen koolstofmonoxide (CO) bevat.

©  tp

Rond 17 uur brak bij Van Werven een hevige brand uit. Er vielen geen gewonden, maar de brandende afvalbalen met plastic veroorzaakten een gigantische rookontwikkeling. De rookpluim was kilometers ver te zien. Korpsen van de hulpverleningszones Oost-Limburg, Zuid-West Limburg, Noord-Limburg en uit het naburige Nederlandse Maastricht werden opgeroepen om de vlammenzee te bestrijden.

©  JoGe

“De brandweer heeft het vuur onder controle. De kans op overslag is zeer klein en de plastic balen zijn al grotendeels opgebrand. Het is nog moeilijk in te schatten hoelang er nog geblust moet worden. Wellicht zal er de hele nacht in kleinere groepen doorgewerkt worden”, zegt Yven Schoofs van de Lanakense communicatiedienst.

“De plastic balen bevatten alleen polypropyleen. Er zit enkel CO in de rookgassen, geen andere giftige stoffen. Rook is altijd schadelijk, maar er is geen verontreiniging”. Schoofs raadt mensen wel aan om ramen en deuren uit voorzorg gesloten te houden en om ventilatiesystemen uit te schakelen.

 maw/joge/wver

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen