Zware brand bij recyclagebedrijf in Lanaken nog niet volledig gedoofd

De brand bij recyclagebedrijf Van Werven Plastic Recycling in Smeermaas bij Lanaken is onder controle, maar het vuur flakkert er wel nog af en toe op. De brandweer is nog altijd met verschillende ploegen aan het blussen. Het vuur was rond 17 uur gisteravond ontstaan aan enkele balen met samengeperst plastic en veroorzaakte een enorme rookpluim.

Bij recyclagebedrijf Van Werven Plastic Recycling in Smeermaas bij Lanaken brak gisteren rond 17 uur brand uit. Balen plastic afval zijn om een nog onbekende reden in brand gevlogen. De brand veroorzaakte een enorme zwarte rookpluim. Die was kilometers ver in de omgeving te zien. 

BEKIJK - De eerste beelden van de brand:

Videospeler inladen...

"Afgelopen nacht flakkerde het vuur nog enkele keren op", vertelt burgemeester Marino Keulen (Open Vld). "De brand is nog altijd niet volledig geblust. Met een graafmachine wordt die dikke smurrie nu uit elkaar getrokken om aan de onderliggende vuurhaarden te geraken. De ploegen van Lanaken, Genk en Bilzen zijn nog altijd ter plaatste. Ik verwacht dat er nog de hele dag zal moeten nageblust worden." 

Omwonenden van het industriepark Europark kregen de raad ramen en deuren gesloten te houden en ventilatiesystemen uit te schakelen. "De rook was niet giftig", benadrukt de burgemeester nog. "Er zit enkel CO in de rookgassen. Maar de rookontwikkeling werd gemonitord, zowel hier als in Nederland en Duitsland." 

BEKIJK - "Ook in Nederland zijn geen schadelijke dingen vastgesteld", Burgemeester Keulen bij de brand:

Videospeler inladen...

De burgemeester benadrukt dat er geen gewonden of doden zijn gevallen. "Het is een geluk bij een ongeluk want het was een heel felle brand. En hier op het industrieterrein liggen ook pakhuizen van papierfabrikant Sappi. Het had dus veel erger kunnen zijn", besluit hij. 

Om de zware, uitslaande brand onder controle te krijgen, kwamen brandweerkorpsen uit Lanaken, Maasmechelen, Genk, Bilzen, Lommel en Maastricht helpen. Er werden ook waterslangen naar het Albertkanaal gelegd om zo voldoende bluswater te hebben.

Er moet donderdag nog minstens een groot deel van de dag worden nageblust. De brandweer trekt de overblijfselen uit elkaar  met graafmachines om goed te kunnen nablussen. Bedrijfsleider Ton van der Giessen bevestigt dat de brand wel volledig onder controle is. "Het vuur heeft gewoed in een hoek van het terrein en zoals vele mensen konden zien, heeft het zich snel ontwikkeld. De brandweer probeert de laatste werkzaamheden af te ronden, zodat er zeker nergens meer iets aan het smeulen is. Daarna kunnen wij starten met opruimen. We hebben vandaag geen vrachten laten binnenkomen, maar dat zal morgen weer kunnen."

"Rook is altijd schadelijk"

Er was niet meteen een gevaar voor de volksgezondheid, maar volgens Tim Nawrot, professor milieu-epidemiologie aan de UHasselt moet zo'n rookwolk niet onderschat worden. "Rook is altijd schadelijk, maar als je die grote zwarte rookpluim zag, dat wijst op onvolledige verbranding en daar zitten roetdeeltjes in, en polyaromatische koolwaterstoffen, ... dat is een hele resem van chemische stoffen die gevormd worden bij die brand. En dat zal op sommige lokaties tot pieken hebben geleid, die uiteraard niet goed zijn en daarom wordt ook aangeraden om ramen en deuren dicht te houden."

Meest gelezen