De universiteit in Tromsø waar José Assis Giammaria (rechts) sinds vorig jaar werkte
Volledig scherm
PREMIUM
De universiteit in Tromsø waar José Assis Giammaria (rechts) sinds vorig jaar werkte © Facebook/RV

Russen infiltreren in de academische wereld: weer een zogezegde Braziliaanse wetenschapper ontmaskerd als spion

Europese veiligheidsdiensten hebben voor de tweede keer op enkele maanden tijd een Braziliaanse wetenschapper ontmaskerd als Russisch spion. Beide keren werkte die jarenlang aan zijn dekmantel, om uiteindelijk op een hoogst gevoelige plek te belanden. Wij vergeleken de twee zaken en vroegen een expert of zoiets ook bij ons kan gebeuren.

16 reacties

  • Anita Billen

    2 jaar geleden
    Ze kunnen die mansen op strategische plaatsen niet genoeg en strenger screenen
  • Dirk Vade

    2 jaar geleden
    Europa schijnt vooral te negeren hoe zwaar we bespioneert worden door de Amerikanen, Ze luisteren de GSM´s af van onze leiders, tappen rechtstreeks af op communicatielijnen in Denemarken, hebben spionnen in alle lagen van onze maatschappij,...Wees maar zeker dat ze hiermee Europa hebben beïnvloedt en gemanipuleerd.
  • Jo Nijs

    2 jaar geleden
    "Als een Rus of een Chinees hier een jaar verbleven heeft, zal die immers met een veel genuanceerder maatschappijbeeld huiswaarts gaan". euh ? Iemand die hier komt spioneren is helemaal niet geinteresseerd in het andere "maatschappijbeeld". Ik zie momenteel weinig redenen om buitenlandse studenten toe te laten, eerlijk gezegd. Ik pleit voor "wederzijds" vertrouwen: voor elke student hier, sturen wij er één naar daar. Mag of kan dat niet, spijtig dan.
  • Eddy De Waele

    2 jaar geleden
    De omgekeerde beweging zal ook wel gebeuren! Ongetwijfeld zitten er in de Russische structuren spionnen van CIA, MI6, Mossad enz.
  • Christine Laevers

    2 jaar geleden
    Het westen heeft ook overal alle gradaties van spionnen. Via DNA kunnen ze toch ontdekken uit welke hoek van de wereld iemand komt ?