© Shutterstock

Deze handzeep is minder effectief tegen bacteriën

Je handen wassen met zeep die een schuimtextuur heeft of vloeibare zeep: het ontsmettende effect is volgens een kleinschalige studie, verschenen in The American Journal of Infection Control, niet hetzelfde. Dat blijkt uit een reeks testjes.

vwh

Een team wetenschappers, onder leiding van Guenter Kampf, vroeg aan vijf mensen om hun handen gedurende zes seconden te wassen met vloeibare zeep uit een fles met pompje. Vijf andere proefpersonen moesten hun handen wassen met een zeep in schuimvorm, die je vaak terugvindt in openbare toiletten. Na de wasbeurt werd de concentratie van achterblijvende bacteriën gemeten op de handen. De hoeveelheid werd aangeduid op een schaal van één tot vier.

En wat blijkt? Na het gebruik van de schuimende zeep, daalde het aantal bacteriën. Maar het resultaat met de liquide zeep was iets frappanter. Twee extra testen leidden tot dezelfde conclusie. “Onze bevindingen suggereren dat handen wassen met schuimende zeep tot een misleidend, proper gevoel kan leiden en alsnog bacteriën kan verspreiden”, stellen de vorsers aan persbureau Reuters.

Luchtbelletjes

De onderzoekers vermoeden dat zeep met schuimtextuur minder efficiënt is omdat er veel luchtbelletjes inzitten en dus minder zeep. Ondanks de resultaten zegt Kampf dat er geen voorbarige conclusies mogen worden getrokken omdat het een zeer kleinschalige studie betreft. “De keuze voor een bepaalde zeep is belangrijk op plaatsen zoals ziekenhuizen, maar bij je thuis maakt het niet zoveel verschil uit.”

Langer wassen

Viroloog Marc Van Ranst kan erin komen dat een product waar veel lucht in zit minder werkt. “Dan is er geen contact met het detergent”, zegt hij. Hij merkt wel op dat de proefpersonen in het onderzoek de handen wel heel kort wasten. “Het maakt niet zoveel uit met welke soort zeep je jouw handen wast. Het is in eerste instantie belangrijk dat je het doet en dat je er langer dan zes seconden de tijd voor neemt. Ideaal is om je handen te wassen na het gebruik van het openbaar vervoer, als je thuiskomt van het werk, voor het eten en na elk toiletbezoek. Maar het is ook weer niet de bedoeling dat je overvloedig gaat wassen en je smetvrees in de hand werkt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer