De hevigste gevechten in het oosten van Oekraïne concentreren zich momenteel in de stad Bachmoet (foto 26 oktober 2022).
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

"Extreem hevige gevechten" in het oosten van Oekraïne, president Zelenski noemt Russische legerleiding "gestoord"

In de stad Bachmoet, in het oosten van Oekraïne, zijn momenteel "extreem hevige" gevechten aan de gang. Dat heeft president Volodimir Zelenski gezegd. Hij noemt de Russische legerleiding "gestoord" in de pogingen om de stad te veroveren.

Bachmoet, in de door Rusland geannexeerde regio Donetsk, is al maanden het doelwit van Russische aanvallen. De stad, die voor de Russische inval 70.000 inwoners had, ligt op een belangrijke invalsweg naar de steden Sloviansk en Kramatorsk, die in Oekraïense handen zijn.

Volgens analisten heeft Bachmoet op zichzelf weinig militaire waarde. Maar als Bachmoet in Russische handen zou vallen, zou dat andere Oekraïense steden binnen het bereik van Russische artillerie kunnen brengen. En dat zou -voor Rusland- het verhaal van het conflict kunnen veranderen. Ze zijn op zoek naar succes, na meerdere tegenslagen. Sinds begin september heeft het Oekraïense leger steden in het oosten van het land kunnen heroveren.

"De situatie aan het front kent geen wezenlijke veranderingen. Er wordt zeer hevig gevochten in de regio Donetsk, nabij Bachmoet en Avdijivka", stelde president Zelenski in zijn dagelijkse toespraak aan het Oekraïense volk. "Dit is waar de gestoordheid van het Russische legerbevel het meest duidelijk is. Dag na dag, maand na maand, sturen ze mensen de dood in daar, door hun artillerie-aanvallen vooral daarop te concentreren."

BEKIJK - President Zelenski noemt de Russische legerleiding in de regio Donetsk "gestoord":

Videospeler inladen...

Volgens een adviseur van president Zelenski werd de stad in één dag tijd acht keer onder vuur genomen, nog voor de middag, maar werden die aanvallen telkens afgeslagen. Eergisteren nog stierven volgens de regionale gouverneur 7 burgers in Bachmoet door Russische aanvallen.

Russische troepen zouden bij het offensief de steun krijgen van de Wagner-groep, een militaire huurlingengroep. Jevgeni Prigozjin, de zelfverklaarde leider van Wagner en een vertrouweling van de Russische president Vladimir Poetin, erkende vorige zondag nog dat de opmars naar Bachmoet traag verloopt. "Onze eenheden botsen steeds op het meest hevige verzet van de vijand, en ik noteer dat de vijand goed voorbereid en gemotiveerd is, en met vertrouwen en harmonieus te werk gaat. Dat houdt onze strijders niet tegen om verder te gaan, maar ik kan niet zeggen hoeveel tijd we nodig zullen hebben."

Rookpluimen boven Bachmoet na een Russische aanval (foto 22 oktober 2022).
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Cherson

In het zuiden zetten Oekraïense troepen intussen hun opmars naar de stad Cherson voort. Cherson ligt in de gelijknamige regio die net als Donetsk door Rusland is geannexeerd. Russische militairen zouden zich voorbereiden om de Oekraïense aanvallen af te slaan en hebben inwoners opgedragen om de stad te verlaten.

De Oekraïense president Zelenski roemde zijn militairen als helden. "We versterken onze positie overal aan het front, we verkleinen de mogelijkheden van de bezetters, we vernielen hun materiaal, en we bereiden goed nieuws voor voor Oekraïne."

BEKIJK - "Ik zou Poetin aan stukken snijden", zegt Tatiana uit een bevrijd dorp in Cherson:

Videospeler inladen...

Gedwongen adoptie

Terwijl de oorlog verder woedt, heeft het Russische leger op grote schaal Oekraïense kinderen weggebracht naar Rusland, onder het mom van vakantie of adoptie. Dat bevestigen Russische media. In een van die media gaf het hoofd van de Russische kinderrechtenorganisatie zelf toe dat ze onlangs een kind had geadopteerd dat afkomstig is uit de stad Marioepol. 

De voorbije maanden zouden honderden kinderen uit bezette steden zoals Marioepol naar Rusland zijn gebracht voor een zogenoemde vakantie-uitstap. Maar vaak volgt daarop een gedwongen adoptie door Russische gezinnen, wat neerkomt op een vorm van deportatie. Rusland schendt op die manier internationale afspraken rond de preventie en bestraffing van volkerenmoord.

Meest gelezen