Thaise zakenvrouw en trans-icoon heeft voor bijna 20 miljoen euro Miss Universe gekocht: wat zijn haar plannen?

Anne Jakkaphong Jakrajutatip is de nieuwe eigenares van Miss Universe. De Thaise mediamagnaat en mensenrechtenactiviste telde 19,8 miljoen euro neer voor de schoonheidswedstrijd. Jakrajutatip wil het merk Miss Universe uitbreiden en inzetten op merchandising zoals cosmetica en voedingssupplementen.

Ze is 43 en voor de meesten een nobele onbekende, maar in Azië doet haar naam zeker een belletje rinkelen. Anne Jakkaphong Jakrajutatip leidt de JKN Global Group - een in Thailand opgericht mediabedrijf - en richtte uit haar ervaringen als transvrouw LIFT (Life Inspired For Transsexual Foundation) op.

In 2019 werd ze uitgeroepen tot Aziatische Mediavrouw van het Jaar. Jakrajutatip zat ook in de jury van de Aziatische tv-versie "Project runway" waarbij kandidaat-modeontwerpers strijden om de catwalk. Ze is naast miljardair ook moeder van een zoon en dochter. 

Anne Jakkaphong Jakrajutatip op Instagram: 

"We willen niet alleen de erfenis voortzetten door een platform te bieden aan gepassioneerde individuen met verschillende achtergronden, culturen en tradities, maar ook door het merk te laten evolueren voor de volgende generatie", reageert Jakrajutatip op de overname. Dat laten evolueren zou onder meer inzetten zijn op merchandising.

BEKIJK - "Ik wil alle vrouwen in het universum inspireren", Jakrajutatip op de persconferentie van Miss Universe:

Videospeler inladen...

Miss Universe is een gevestigde waarde sinds 1952. Een van de bekendste eigenaars is wellicht gewezen Amerikaans president Donald Trump geweest. Hij verwierf de missverkiezing in 1996 en zag zich, na een omstreden uitspraak over Mexicaanse immigranten, genoodzaakt de organisatie in 2015 te verkopen.

Meest gelezen