Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Rusland maakt positieve berichtgeving over LGBTQ+-personen strafbaar

Het Russische parlement heeft een wet goedgekeurd die elke positieve berichtgeving over LGBTQ+-personen strafbaar maakt. De nieuwe wet geldt voor alle informatie die verspreid wordt, zowel online als bijvoorbeeld via films. Eerder was er in Rusland al een gelijkaardige wet van kracht die positieve berichtgeving over homo's voor kinderen strafbaar maakte. Dat verbod wordt nu dus veralgemeend. 

De Doema, het Russische parlement, heeft in eerste lezing een wetsontwerp goedgekeurd dat zogenaamde "LGBT-propaganda" verbiedt, of het promoten van niet-traditionele seksuele relaties in de media, op internet, in advertenties, boeken en films.

"We moeten onze burgers en Rusland beschermen tegen degradatie en uitroeiing, tegen de duisternis die door de VS en Europese staten wordt verspreid", zei Doema-voorzitter Vjatsjeslav Volodin in de verklaring. Overtreders zullen worden bestraft met zware boetes, buitenlanders die de wet overtreden, kunnen worden uitgezet. 

Het wetsontwerp werd unaniem goedgekeurd. Er staan nu nog twee lezingen gepland voordat het hogerhuis van het parlement zich over het ontwerp buigt. Nadien is het dan aan president Vladimir Poetin om de wet te tekenen, wat meestal een formaliteit is. 

Rusland wordt steeds conservatiever

De wet uit 2013 die "LGBT-propaganda" onder minderjarigen bestraft, wordt dus uitgebreid met een verbod op "ontkenning van familiewaarden" en het "bevorderen van niet-traditionele seksuele geaardheden" onder volwassenen.

De verboden zijn van toepassing op "de media, internet, literatuur, film en reclame", klinkt het. De tekst verbiedt ook "informatie die het verlangen kan opwekken om van geslacht te veranderen" voor kinderen. 

Rusland heeft de laatste jaren zijn retoriek versterkt ten opzichte van wat Poetin "de decadentie van de westerse samenleving" noemt. De verschuiving is nog sterker geworden sinds het begin van het Russische offensief in Oekraïne, dat door het Kremlin ook wordt voorgesteld als een strijd tegen de westerse wereld.

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen