Fietsster zwaargewond na aanrijding met vrachtwagen op bekend punt in Aalst, waar sinds kort camerabewaking is

In Aalst is een vrouw zwaargewond geraakt bij een ongeval met een vrachtwagen, wellicht een dodehoekongeval. De vrouw is intussen buiten levensgevaar. Het ongeval gebeurde op een plek waar tonnagebeperking geldt. Dat wil zeggen dat zwaar vrachtverkeer er niet langs mag op bepaalde tijdstippen. Maar het gebeurde buiten die uren. De Aalsterse politie zet sinds kort ook camera's in om te controleren of het vrachtverkeer zich aan die tonnagebeperking houdt.

Deze ochtend werd een vrouwelijke fietser in Aalst gegrepen door een vrachtwagen. Wellicht gaat het om een dodehoekongeval. De vrouw, een vijftiger, moest door de brandweer bevrijd worden en werd zwaargewond naar het ziekenhuis afgevoerd. Ze is ondertussen buiten levengevaar. Er was de hele voormiddag verkeershinder in de omgeving.

Geen overtreding van tonnagebeperking

Het ongeval gebeurde op ongeveer dezelfde plaats waar 3 jaar geleden een jongen van 11 om het leven kwam. Ook eerder deze maand was er op die plek al een verkeersongeval, toen zonder zwaargewonden. De stad Aalst weet dat het een heikel punt is en heeft daarom bijna 2 jaar geleden een tonnagebeperking ingevoerd. Zwaar verkeer mag nu niet meer overal langs op bepaalde tijdstippen. 

"Met die tonnagebeperking proberen we de zwakke weggebruikers te beschermen, vooral de scholieren die zich van en naar school begeven. Maar dit ongeval gebeurde helaas buiten die venstertijden. Die vrachtwagen mocht daar rijden", weet burgemeester Christoph D'Haese (N-VA). "Dat maakt het er natuurlijk niet minder erg op. Ik wens die vrouw veel beterschap toe. En we blijven uiteraard streng controleren op het naleven van de tonnagebeperking."

Controle met camera's

De stad Aalst zet onder meer politiepatrouilles in voor die controle. Maar sinds kort worden daar ook ANPR-camera's voor ingezet, iets wat voordien wettelijk niet mogelijk was. "Ik heb een wetswijziging gevraagd en bekomen. Sinds 1 oktober mogen we toezicht houden op de tonnagebeperkig via mobiele camera's, en we hebben dat dan ook direct gedaan", legt de burgemeester uit. "Tijdens het ongeval deze ochtend waren er dus camera's werkzaam en die hebben de nodige vaststellingen kunnen doen. Maar in dit geval ging het dus niet om een overtreding."

We wilden ANPR-camera's van zodra het kon, maar moeten nog even wachten op onze bestelling. Daarom huren we er nu eerst

Burgemeester van Aalst Christoph D'Haese (N-VA)

Voorlopig huurt de stad 3 camera's om in de gaten te houden of het vrachtverkeer zich aan de tonnagebeperking houdt, maar die zullen binnenkort vervangen worden door eigen camera's. "Vanaf januari zullen we beschikken over 3 eigen camera's van het nieuwste type ANPR. Ze zullen automatisch de nummerplaat registeren en zo kunnen we de betrokken chauffeur verbaliseren. Het gaat trouwens om mobiele exemplaren, ze zullen dus van locatie wisselen", aldus D'Haese.

Meest gelezen