Appelsap van boomgaard in Zwijndrecht bevat hoge concentraties PFAS: deel van de oogst verloren

In Zwijndrecht is er ongerustheid nadat het appelsap van een boomgaard in het centrum hoge concentraties van het schadelijke PFAS bevat. Het al geperste sap is nog drinkbaar, maar buurtbewoners krijgen de raad voorzichtig te zijn. Velt en Vrienden van de Boomgaard, die de plek beheren, hebben vanmorgen symbolisch enkele vaatjes appelsap afgegeven aan het bedrijf 3M om hun ongenoegen te uiten. 3M is verantwoordelijk voor de PFAS-vervuiling in de regio.

De hoogstamboomgaard achter de kerk in het centrum van Zwijndrecht is zo'n 150 jaar oud en zorgt voor verbondenheid in de gemeente. Het parkgebied is 2,8 hectare groot, buurtbewoners kunnen er vrij wandelen en elk jaar mee appels plukken en persen. "Na een oproep van de  gemeente engageren wij ons om naast het sociale gebeuren, de boomgaard te onderhouden", zegt Danny Van den Bussche van Vrienden van de Boomgaard.

Sinds de PFAS-vervuiling in de regio werden voorzorgsmaatregelen genomen. "In augustus hadden we al wat vroegrijpe appelen geperst en het sap opgestuurd naar het labo van de Universiteit Antwerpen. Nu blijkt dat er in dit appelsap 6 PFAS-stoffen zitten, een aantal van hen in hoge concentratie", zegt Stijn Overloop, directeur van milieuvereniging VELT. 

Het geperste appelsap uit die eerste oogst is nog drinkbaar, maar buurtbewoners krijgen de raad om voorzichtig te zijn. Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen best niet van het sap drinken, volwassenen maximum twee glaasjes per week. "We zijn boos. Het is een basisrecht dat we gezond voedsel kunnen telen. Dat blijkt nu niet mogelijk te zijn", zegt Stijn Overloop.

Appelsap zou gezond moeten zijn. Dit is biologisch sap, onbespoten dus, maar nu vervuild door 3M

Danny Van den Bussche, Vrienden van de Boomgaard

"We hadden gerekend op zo'n 700 vatjes aan 5 liter. Dat is een hele oogst die nu verdwijnt, maar misschien ook de komende jaren", vervolgt Van den Bussche. "Appelsap zou gezond moeten zijn. Dit is biologisch sap, onbespoten dus, maar door 3M nu heel vervuild."

Appelsap voor 3M

Om hun ongenoegen te tonen, is een delegatie van Velt en Vrienden van de Boomgaard naar het bedrijf 3M gestapt, om hen enkele vaatjes appelsap te overhandigen. Het bedrijf ligt aan de basis van de PFAS-verontreiniging in de regio. "Ze hebben er niet van gedronken, en we hebben ook niet aangedrongen. Het was symbolisch. We eisen wel dat 3M het in de toekomst opnieuw mogelijk maakt dat we in de boomgaard met een gerust hart van het fruit kunnen genieten. En we eisen dat de overheid ervoor zorgt dat zulke zaken niet meer kunnen gebeuren", zegt Stijn Overloop. 

De geplande pluk-en persdagen zijn geannuleerd.   

 

Meest gelezen